Így készül a banacsinta: puha, pufi, laktató banános édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az érett barna banánt sosem szabad kidobni, rengetegféleképpen fel lehet használni, de a legjobb módja a fahéjas banacsinta.
Klasszikus banacsinta egy leheletnyi fahéjjal és vaníliával - az egyik legegyszerűbb és legfinomabb reggeli vagy desszert. A fűszereknek és a banán alapvető édességének köszönhetően alig kell bele cukor, sőt, akár teljesen el is hagyható.
A tésztájába egy kis sütőpor kerül, ettől légies, könnyű, habos lesz a végeredmény, nem lesz tömör vagy nehéz a sok banántól. Fontos, hogy érett banánnal dolgozzunk, legyen minél puhább, az se baj, ha barna, ennél jobb utóélete úgysem lehet a gyümölcsnek.
Méregetnünk sem kell, ugyanis bögrés receptről van szó, 2,5 deciliteres bögrére lesz hozzá szükség.
Banacsinta
Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab tojás
- 1 bögre tej
- 2 evőkanál vaj
- 2 darab érett banán
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bögre liszt
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tojást, tejet, olvasztott vajat, vaníliakivonatot keverjük össze az érett, villával összetört banánnal. Robotgéppel keverjük simára.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, sót, fahéjat és cukrot. Kisebb adagokban keverjük a banános-tejes keverékbe, ha darabosnak érezzük, robotgéppel is keverjük el.
Egy serpenyőt vajazzunk vagy olajozzunk ki, alacsony lángon melegítsük. Kisebb, tetszőleges adagokban kanalazzuk bele a tésztát a serpenyőbe. Mikor a palacsinta szélén kis buborékokat látunk, fordítsuk meg, majd süssük aranybarnára a másik felét is.
Melegen, vajjal vagy juharsziruppal tálaljuk.
Fotó: Getty Images