Nagyon puha banános muffin liszt nélkül: mogyoróvaj az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A gyümölcs természetesen édes íze dominál a süteményben, de legalább ilyen hangsúlyos benne a mogyoró is.
A mennyei muffin tésztája liszt nélkül áll össze, ehhez a süteményhez hasonlóan banán és mogyoróvaj az alapja. A pépes, érett gyümölcs, a krémes mogyoró és a tojás tökéletes állagú tésztát alkot, amelybe már csak egy kevés vanília, méz és étcsokoládé kerül. A szódabikarbóna picit megemeli a tésztát, szép formája lesz a sütőben.
Nem fog annyira megnőni, mint a hagyományos muffin, ezért a kapszlikat bátran meg lehet tölteni 3/4-ig, sőt, picit tovább is. A végeredmény nem lesz túl édes, inkább a banán és a mogyoró íze fog érződni benne. A muffin nagyon gyorsan megsül, 12 percnél ellenőrizd le, nehogy az alja megégjen.
Banános muffin liszt nélkül
Hozzávalók 12 darabhoz
- 2 darab banán (érett)
- 2 nagyobb darab tojás
- 250 gramm mogyoróvaj (krémes)
- 100 gramm méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- 120 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzuk ki a muffinformákat.
A csokin kívül tegyünk minden hozzávalót egy turmixgépbe/aprítógépbe, majd addig dolgoztassuk, míg krémes nem lesz a massza.
Az étcsokoládét vágjuk kisebb darabokra, majd forgassuk bele a masszába.
Osszuk szét a tésztát 12 formában, mindegyik kapszli 3/4-ig legyen, esetleg picit afölött, mert ezek a muffinok nem fognak annyira megnőni.
12-15 percig süssük őket, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk hűlni a muffinokat 10 percig, majd tegyük őket rácsra, míg teljesen ki nem hűlnek.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors