Fahéjas banánpalacsinta - Liszt nincs benne, cukor helyett méz kerül bele

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs az a gyerek - de felnőtt se - aki ne örülne a palacsintának reggelire. De most nem a megszokott, hagyományos korongról van szó: egy sokkal finomabb és mérföldekkel egészségesebb alternatívát mutatunk.

Egy kedves barátnőm egyik reggel megkérdezte, kérek-e palacsintát. Mivel tudtam, hogy nem egy nagy konyhatündér, kicsit meg is lepődtem, hogy pont a palacsintasütéshez ért, de természetesen rábólintottam, és a kanapén vártam, hogy szervírozza az általam lekváros-kakaósként ismert mennyei mannát.

Banános omlett

Gyanús volt, hogy körülbelül 5 perccel később már egy tányérral közelített felém: amikor odaért, láttam, hogy ez aztán sok minden lehet, de nem palacsinta. Bátorkodtam rákérdezni, hogy mégis miért húzta el a mézesmadzagot a reggelit illetőleg, amikor egy barna lepényszerűséggel tud csak szolgálni. Így ismerkedtem meg a banános palacsintaként reklámozott banános rántottával. Bizarrul hangzik, tudom, és amíg nem kóstoltam meg, teljesen szkeptikus voltam. Az első falat után azonban minden kételyem elszállt: igaz, már nem fekhettem vissza aludni, mégis, mintha egy álomvilágba kerültem volna. 

Cukor nem, csak méz édesíti

A rácsurgatott méz egyből olyan cseppfolyóssá vált, hogy elgondolkoztam, kérjek-e inkább egy mélytányért, mielőtt leeszem a barna bőrkanapét - de aztán olyan gyorsan pusztítottam el a tányér tartalmát, hogy szegény barátnőmnek ideje sem lett volna hozni egy másik tálat. Sajnos azonban végül nem jött össze a korlátlan fogyasztás: egy palacsinta után jóllaktam, méghozzá úgy, hogy ebédidőig egyszer sem jött rám a jól esne egy csokika érzés.

Banánpalacsinta

banacsinta-recept

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 darab banán
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint fahéj
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A hagyományos rántottától körülbelül két dolog választja el a banános lepényt: az egyik, hogy édes, a másik, hogy van benne zabpehely.

Egy nagyobb banánt vágjunk félbe, majd az egyik felét villával nyomkodjuk szét egy kevés fahéjjal egy mélytányérban - ettől lesz szép barna -, a másik felét pedig karikázzuk fel.

Üssünk fel két tojást, és keverjük el minél habosabbra, ahogy a rántottához szoktuk, a banánpürével együtt.

Keverjünk hozzá két evőkanál finom szemű zabpelyhet és a banánkarikákat.

Süssük ki, akár a palacsintát, viszont mivel sűrűbb a tészta, vastagabbak lesznek a korongok, mint a megszokott, nem feltekerhető, inkább amerikai palacsintára hasonlító változat.

Jó étvágyat!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük