Karamellás, fordított banántorta - A klasszikus Tarte Tatin megúszós verziója
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy váratlan vendégség vagy a hirtelen ránk törő mérhetetlen édességvágy esetén jó szolgálatot tesz ez a villámgyors, karamellás banántorta. De vigyázat, ez a hamis kis Tarte Tatin nem éppen egy alakbarát finomság, cserébe viszont elképesztően finom.
Kevés hozzávalóból remekművet alkotni az egyik legjobb dolog a világon. Ráadásul ha ez a remekmű gyorsan megvan, az aztán tényleg maga a mennyország.
Ez a banános Tarte Tatin minden szempontból ilyen. Bár ha őszinték akarunk lenni, akkor tulajdonképpen egy kis csalással lesz ennyire expressz. Ugyanis az eredeti recept szerint a Tarte Tatin omlós tésztával készül.
Mindegy, hogy nevezzük, isteni
Azonban, ha arra gondolunk, hogy a francia konyha egyik nagy klasszikusává lett édessége, a Tatin kisasszonyok tortája, egy véletlen konyhai malőr eredménye, akkor - ennek szellemében - egy kis csalás is belefér.
Ez a verzió nem csak tésztafronton szakít a hagyományokkal. A klasszikus Tarte Tatin almával készül, ebben pedig banánt használunk, de szavamra mondom, megéri kipróbálni. Ahogy a mondás is tartja, a változatosság gyönyörködtet, mint ahogyan a banán-mozaikozás adta lehetőségek kiaknázásából adódó vizuális élmény is.
Ha ez mind nem lenne elég, a karamell is rendhagyó módon kerül a tortába. Szóval lehet, hogy ez a kis kreáció már nem nevezhető Tarte Tatin-nak, hanem szerényen csak egy fordított banántortának - de tulajdonképpen mindegy minek hívjuk, mert tényleg isteni finom.
Banános Tarte Tatin
Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 doboz leveles tészta
- 6 darab banán
- 1 bögre barna cukor
- 0.5 bögre vaj
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Egy 18 cm átmérőjű tortaformára lesz szükségünk. A leveles tésztát ennek segítségével körbevágjuk. Ha ez megvan, a kerek tésztadarabot villával alaposan megszurkáljuk. A banánokat meghámozzuk, a szárukat eltávolítjuk. Kedvünk szerint fel is karikázhatjuk a banánokat, de akár egészben is hagyhatjuk azokat.
A karamellhez egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot. Közepes hőfokon, folyamatosan kevergetve készre főzzük a karamellszószt. Mérsékeljük a hőfokot, a banánokat tegyük a szószba, és egy-két perc elteltével forgassuk meg. Tegyük a banánokat a tortaformába. A karamellt csorgassuk a banánokra, majd az egészet fedjük be a megszurkált, formára vágott leveles tésztával. A tészta oldalát finoman vágjuk körbe és az ujjunkkal óvatosan lapogassuk le.
A tortát tegyük forró sütőbe, és süssük 30 percig, vagy amíg a leveles tészta felpuffad és megpirul. Mikor megsült, vegyük ki a sütőből, és pihentessük a formában minimum 30 percig. Ennyi idő nagyjából elég, hogy megdermedjen a karamell. Ekkor már kifordíthatjuk a formából. Tálaljuk vaníliafagyival, sodóval vagy egyszerűen csak magában.
Fotó: Getty Images