Mesés, habos, karamellás-banános pite - Ez a banoffee pie
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Banana+Toffee=Banoffee! Az angolok egyesítettek két nagy kedvencet, a banánt és a karamellt egy pitében, és milyen jól tették. Gyorsan összedobható, leginkább csak hűtést igénylő tortáról van szó, aminek akár már most is nekiállhatsz!
Az angol konyhát teljesen méltatlanul becsülik alá. Ki másnak jutna eszébe rengeteg vajkaramellát banánnal és tejszínhabbal rétegezni, majd pitének nevezni?
Ez a különböző fajtájú édes ízeket egymásra halmozó torta az igazán édesszájúak kedvence, de nem csak ez az előnye. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy azok is simán összedobják, akik máskülönben csak húsokat vagy efféle rusztikusabb műveleteket szeretnek végezni a konyhában. Csak addig kell türelmesnek lenni, míg a desszert összehűl, egyébként gyerekjáték az egész.
Banoffee Pie
Hozzávalók 12 szelethez
A kekszalaphoz
- 380 gramm zabkeksz
- 110 gramm vaj
A karamellréteghez
- 100 gramm vaj
- 130 gramm cukor
- 250 gramm cukrozott sűrített tej
A tetejére
- 2 nagy darab banán
- 200 milliliter hideg habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
Az alaphoz a kekszet aprítóval morzsalékosra zúzzuk, hozzákeverjük az olvasztott vajat, és egy sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma aljába és 2-3 cm magasságban a széleire nyomkodjuk, majd hűtőbe rakjuk.
A cukrot elkezdjük karamellizálni egy lábasban, majd hozzáadjuk a vajat és a sűrített tejet. Megvárjuk, amíg homogén, karamellszínű masszát kapunk (kb. 10-15 perc), majd langyosra hűtjük a karamellt és a kekszalapra öntjük, majd visszatoljuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
A banánt karikákra vágjuk, a tejszínt pedig a porcukorral habbá verjük. Tálalás előtt a banánkarikákat a tortára rakosgatjuk, ráhalmozzuk a tejszínhabot és megszórjuk kakaóporral.
Aki szereti a banános desszerteket, próbálja ki ezt a brownie-t is, aminek ez az édes gyümölcs kerül a tésztájába.
Fotó: Street Kitchen