Belül puha, kívül roppanós zabsüti – A tészta baracklekvárt rejt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zab egy olcsó, egészséges és nagyon sokféleképpen felhasználható alapanyag, süteményekben is tökéletesen működik.
A zab áldásos hatásáról nem lehet elégszer írni, a teljes kiőrlésű gabona lassabban szívódik fel a gyomorban, az emésztési ideje is hosszabb, így később leszel utána éhes. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a lassú emésztési idő miatt a vércukorszintet sem dobja meg, sőt, a benne található rostok segíthetnek a csökkentésében. A zab ráadásul magnéziumot, vasat, cinket, valamint B1- és B5-vitaminokat is tartalmaz.
Nagyon sokféleképpen felhasználhatod az egyszerű zabkásától kezdve az olyan finomabbnál finomabb édességekig, mint ez a szedres-almás morzsasüti. Zabszeletet is süthetsz belőle, ha a fanyarabb ízeket kedveled, akkor készíts citromkrémmel töltöttet. Ezek a sütik már nem fogyókúrásak, cserébe elképesztően finomak. A lekvár is jól passzol a zabhoz, érdemes kicsit sűrűbbet választani, könnyebb lesz vele dolgozni.
Baracklekvárral töltött zabsüti
Hozzávalók 4 adaghoz
- 110 gramm vaj (puha)
- 80 gramm barna cukor
- 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
- 105 gramm zabpehely
- 100 gramm zabliszt
- 200 gramm sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 20x20 centiméteres tepsit vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban villával keverjük össze a puha vajat, a barna cukrot, a szódabikarbónát, a zabpelyhet és a zablisztet.
A tészta felét óvatosan, egyenletesen nyomkodjuk bele a tepsi aljába. Terítsük szét rajta a sárgabaracklekvárt úgy, hogy a szélein egy-egy centimétert hagyjunk üresen. Óvatosan nyomkodjuk rá a maradék tésztát.
Süssük 30-35 percig. Hagyjuk kihűlni, és aztán szeleteljük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors