![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Barackos gombóc teljes kiőrlésű lisztből - Ugyanolyan puha lesz, mint hagyományosan készítve
![barackos gombóc cover](https://kep.index.hu/1/0/3419/34191/341910/34191081_2618121_8df74b581412375cda3e13cf2414332d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gyümölccsel töltött gombócok megunhatatlanok, az alaprecept ugyanaz, csak a töltelék más.
A szilvás gombóc végigkísérte a gyerekkoromat, hol otthon, hol az iskolai menzán találkoztam vele. Sokan vesznek belőle mirelitet, pedig a krumpligombóc otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető és bármivel megtölthető.
Szezonban finom bele az érett barack, amit ősszel lecserélhetünk szilvára. Ez a recept annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gombóc teljes kiőrlésű lisztből készül, így lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Sok-sok fahéjas pirított zsemlemorzsával megszórva kínáljuk.
Barackos gombóc teljes kiőrlésű lisztből
![barackos gombóc recept.jpg](https://kep.index.hu/1/0/3419/34191/341910/34191095_43d649414ca2c3b2711e2cad08739d2b_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
Gombóc
- 1 kilogramm krumpli
- 300 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 1 evőkanál búzadara
- 30 gramm libazsír
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Töltelék
- 10 szem sárgabarack
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
Morzsa
- 200 gramm zsemlemorzsa
- 30 gramm vaj
- 50 gramm eritrit
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A krumplit tisztítsuk, majd hámozzuk meg, kockázzuk fel. Enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, majd krumplinyomóval nyomjuk össze. Ha kihűlt, gyúrjuk hozzá a lisztet, a búzadarát, a zsírt, a sót és a tojást. Gyúrjuk alaposan össze, majd tegyük egy lisztezett deszkára, nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagra. Vágjunk belőle akkora négyzeteket, amekkorákba belefér egy fél barack.
A sárgabarackokra cseppentsünk egy kevés vaníliaaromát, majd ízlés szerint forgassuk meg őket egy kevés eritritben. A négyzetek közepébe tegyünk egy fél sárgabarackot, majd csippentsük össze a tésztát és formázzunk belőle gombócokat.
Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd főzzük ki őket. Amikor feljönnek a felszínre, utána még főzzük őket 2-3 percig, majd szűrjük le.
Egy serpenyőben olvasszunk vajat, pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Amikor megpirult, keverjük hozzá az eritritet és a fahéjat, majd forgassuk bele a gombócokat.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!