Barackos gombóc teljes kiőrlésű lisztből - Ugyanolyan puha lesz, mint hagyományosan készítve
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A gyümölccsel töltött gombócok megunhatatlanok, az alaprecept ugyanaz, csak a töltelék más.
A szilvás gombóc végigkísérte a gyerekkoromat, hol otthon, hol az iskolai menzán találkoztam vele. Sokan vesznek belőle mirelitet, pedig a krumpligombóc otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető és bármivel megtölthető.
Szezonban finom bele az érett barack, amit ősszel lecserélhetünk szilvára. Ez a recept annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gombóc teljes kiőrlésű lisztből készül, így lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Sok-sok fahéjas pirított zsemlemorzsával megszórva kínáljuk.
Barackos gombóc teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók 6 adaghoz
Gombóc
- 1 kilogramm krumpli
- 300 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 1 evőkanál búzadara
- 30 gramm libazsír
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
Töltelék
- 10 szem sárgabarack
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
Morzsa
- 200 gramm zsemlemorzsa
- 30 gramm vaj
- 50 gramm eritrit
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A krumplit tisztítsuk, majd hámozzuk meg, kockázzuk fel. Enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, majd krumplinyomóval nyomjuk össze. Ha kihűlt, gyúrjuk hozzá a lisztet, a búzadarát, a zsírt, a sót és a tojást. Gyúrjuk alaposan össze, majd tegyük egy lisztezett deszkára, nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagra. Vágjunk belőle akkora négyzeteket, amekkorákba belefér egy fél barack.
A sárgabarackokra cseppentsünk egy kevés vaníliaaromát, majd ízlés szerint forgassuk meg őket egy kevés eritritben. A négyzetek közepébe tegyünk egy fél sárgabarackot, majd csippentsük össze a tésztát és formázzunk belőle gombócokat.
Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd főzzük ki őket. Amikor feljönnek a felszínre, utána még főzzük őket 2-3 percig, majd szűrjük le.
Egy serpenyőben olvasszunk vajat, pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Amikor megpirult, keverjük hozzá az eritritet és a fahéjat, majd forgassuk bele a gombócokat.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors