Barackos gombóc teljes kiőrlésű lisztből - Ugyanolyan puha lesz, mint hagyományosan készítve

barackos gombóc cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyümölccsel töltött gombócok megunhatatlanok, az alaprecept ugyanaz, csak a töltelék más.

A szilvás gombóc végigkísérte a gyerekkoromat, hol otthon, hol az iskolai menzán találkoztam vele. Sokan vesznek belőle mirelitet, pedig a krumpligombóc otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető és bármivel megtölthető.

Szezonban finom bele az érett barack, amit ősszel lecserélhetünk szilvára. Ez a recept annyiban tér el a hagyományostól, hogy a gombóc teljes kiőrlésű lisztből készül, így lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Sok-sok fahéjas pirított zsemlemorzsával megszórva kínáljuk.

Barackos gombóc teljes kiőrlésű lisztből

barackos gombóc recept.jpg

Hozzávalók 6 adaghoz

Gombóc

  • 1 kilogramm krumpli
  • 300 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
  • 1 evőkanál búzadara
  • 30 gramm libazsír
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet

Töltelék

  • 10 szem sárgabarack
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat

Morzsa

  • 200 gramm zsemlemorzsa
  • 30 gramm vaj
  • 50 gramm eritrit
  • 1 kávéskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit tisztítsuk, majd hámozzuk meg, kockázzuk fel. Enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, majd krumplinyomóval nyomjuk össze. Ha kihűlt, gyúrjuk hozzá a lisztet, a búzadarát, a zsírt, a sót és a tojást. Gyúrjuk alaposan össze, majd tegyük egy lisztezett deszkára, nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagra. Vágjunk belőle akkora négyzeteket, amekkorákba belefér egy fél barack.

A sárgabarackokra cseppentsünk egy kevés vaníliaaromát, majd ízlés szerint forgassuk meg őket egy kevés eritritben. A négyzetek közepébe tegyünk egy fél sárgabarackot, majd csippentsük össze a tésztát és formázzunk belőle gombócokat.

Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd főzzük ki őket. Amikor feljönnek a felszínre, utána még főzzük őket 2-3 percig, majd szűrjük le. 

Egy serpenyőben olvasszunk vajat, pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Amikor megpirult, keverjük hozzá az eritritet és a fahéjat, majd forgassuk bele a gombócokat.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük