Illatos, epres-barackos pite: omlós vajas tészta az alapja

Nyomtatás
barackos-epres-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Piterajongók, figyelem! Ez a barackos-epres változat garantáltan az új kedvenced lesz, a házi tészta pedig külön is megér egy misét.

Az omlós, vajas tésztájú pitének nincsen párja, hát még akkor, ha eperrel és barackkal töltve készíted el! Ez a kombináció egyszerűen tökéletes, az édes gyümölcsök krémesre sülnek, szinte lekvárrá lényegülnek át a sütőben. 

Az omlós tészta titka, hogy minél hidegebb vajjal és vízzel kell dolgozni, illetve érdemes a hűtőbe tenni, amíg nem állsz neki a töltésnek és a sütésnek. Hogy még tökéletesebb legyen, egy kevés ecetet is adj hozzá: az ebben található savak még omlósabbá és puhábbá teszik a tésztát.

Epres-barackos pite

barackos-epres-pite2

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 350 g liszt
  • 0.5 tk
  • 2 ek. kristálycukor
  • 200 g hideg vaj
  • 120 ml hideg víz
  • 1 ek. almaecet
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Töltelék:

  • 400 g őszibarack
  • 400 g eper
  • 50 g kristálycukor
  • 30 g keményítő
  • 1 ek. citromlé
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sót és a cukrot keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, míg morzsás állaga nem lesz.

A hideg vízbe keverjük bele az ecetet, majd adjuk hozzá a morzsához. Evőkanalanként adagoljuk, lehet, nem lesz szükség mindre. Akkor jó a tészta, ha szépen összeállt, lágy, de nem túl ragacsos. 

Készítsünk a tésztából két gombócot, lapítsuk ki őket, majd csomagoljuk folpackba. Tegyük a hűtőbe legalább 1 órára pihenni.

Közben a gyümölcsöket készítsük elő: a barackot pucoljuk meg, vágjuk szeletekre, az epret negyedeljük.

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Vajazzunk vagy béleljünk ki sütőpapírral egy 23 centis piteformát.

Az egyik tésztakorongot nyújtsuk ki lisztezett felületen egy 30 centi átmérőjű körré, majd tegyük a formába úgy, hogy az oldalaira is jusson tészta. Ha túllógna, azt vágjuk le. Tegyük a piteformát a hűtőbe pár percre.

A másik adag tésztát is nyújtsuk ki kb. 23 centis körré, majd vágjunk belőle 2 centi vastag csíkokat. 

Egy nagy tálban keverjük össze a barackot, epret, cukrot, citromlevet és -héjat, a keményítőt és a sót. Öntsük az egészet a piteformába. (Ha sok levet enged, azt ne öntsük rá.)

A tésztacsíkokkal rácsozzuk be a pite tetejét, majd kenjük le egy felvert tojással.

Toljuk a pitét a sütőbe 25 percre, majd vegyük lejjebb a hőt 180 fokra, és süssük még kb. 40 percig. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával.

Hagyjuk a pitét teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon