Barackos-mandulás energiagolyó kókuszreszelékbe forgatva: egészséges nasi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Pillanatok alatt kész, mutatós, finom és még egészséges is ez a barackos energiagolyó, ráadásul az édesség utáni vágyat is csökkenti.
A nassolnivalóról mindig az egészségtelen sós vagy édes falatok jutnak az emberek eszébe, pedig tápláló, vitaminban és rostban gazdag nassok is léteznek, az energiagolyó tökéletes választás. Igaz, az aszalt gyümölcsöknek magas a cukortartalmuk, viszont ellátnak energiával, nem úgy, mint a finomított cukorral készült édességek, amelyek csak megdobják a vércukorszintedet.
Az alábbi energiagolyó alapját az aszalt sárgabarack képezi, amely mellé mandula – vagy más őrölt mag –, kókuszreszelék és egy kevés méz kerül.
Változatok
Nem csak mézzel édesítheted az energiagolyót, datolyát is darálhatsz bele, ha maradnál a gyümölcsök vonalán. A száraz alapanyagok – mandula, kókusz – egy részét őrölt zabpehelyre cserélheted, hogy még rostdúsabb legyen a nassolnivaló. Ha van otthon chiamagod, azt is keverhetsz a masszába, egyrészt nagyon egészséges, másrészt szuper kötőanyag.
Barackos-mandulás energiagolyó
Hozzávalók 30 darabhoz
- 190 gramm aszalt sárgabarack
- 50 gramm őrölt mandula
- 70 gramm kókuszreszelék (+ a forgatáshoz)
- 2 ek méz
- 1 tk vaníliakivonat
- 0.5 tk fahéj
Elkészítés:
Tegyük az aszalt sárgabarackot aprítógépbe, daráljuk le. Adjuk hozzá a mandulát, a kókuszt, a mézet, a vaníliakivonatot és a fahéjat. Dolgozzuk egybe a masszát, míg össze nem áll egy gombóccá. Ha túl ragacsos, mehet még bele mandula vagy kókusz, ha túl száraz, akkor méz vagy egy kevés víz.
Készítsünk kis méretű golyókat a masszából, majd forgassuk őket kókuszreszelékbe. A hűtőben tároljuk tálalásig.
Fotó: Getty Images