Ünnepi báránycsülök vörösborral - Beleivódik a mézes, fűszeres pác
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bárányt jellemzően a húsvéti szezonban fogyasztunk. Azért is ilyenkor esszük, mert a fiatal juhokat ekkor érdemes levágni. Bár egyre inkább népszerű, még vannak, akik idegenkednek az ízétől, illetve sokszor az erős, jellegzetes illatára hivatkozva ódzkodnak tőle. Pedig a bárányhús finom, egyetlen hátránya, hogy bizony nem olcsó.
A bárány négyhetes koráig anyatejjel táplálkozik, szopós báránynak 20 kilós koráig számít, de ekkor már takarmányt is eszik kiegészítésként. Megfelelő mennyiségű csülök és egyéb rész akkor lesz rajta, ha eléri a 25 kilogrammos súlyt. Amikor a bárány 14 hónapos lesz, birka lesz belőle.
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, de mindenkinek megvan a kedvenc hentese, a birkás hentese is. A miénk egy török élelmiszerboltban található, a nyolcadik kerület közepén. Itt speciális iszlám (halal) módszerrel levágott tejes bárányt vásárolhatunk. Újlipótvárosból, ahol élek, amúgy is szeretek erre a környékre járni, de ez a bolt egy külön utazás, kultúrában és kulináris élvezetekben egyaránt.
A jó báránysült titka
Ebből a bárányból olyan ünnepi fogást készíthetünk, hogy biztosan mindenki emlékezni fog rá. Az elkészítési módja egyáltalán nem bonyolult, egyetlen trükkje, hogy minél tovább pároljuk, annál ízesebb lesz. Lehetőleg vastag falú edényben készítsük.
Báránycsülök vörösborban
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab báránycsülök
- ízlés szerint rozmaring
- 0.5 fej fokhagyma (nem kell megtisztítani)
- 1 fej lilahagyma (nagy darabokra vágva)
- 1 darab fahéj
- 1 csipet bors
- 2 deciliter vörösbor (száraz, testes)
- 1 kávéskanál méz
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
Rátesszük az edény tetejét vagy lefedjük fóliával. 150 fokon minimum 3,5 órát pároljuk, majd pirítjuk.
Krumplipürével, kuszkusszal vagy zöldségekkel tálaljuk.
Fotó: Getty Images