Mennyei baszk sajttorta: kívül pirultra, belül krémesre sül

bstcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A megjelenése miatt égetett sajttortának is szokták nevezni a feltűnő finomságot, mely kívül repedezett, barnára pirult, belül pedig lágy és krémes.

Sajttorták közül ez az egyik legfinomabb, és ezt a legegyszerűbb elkészíteni, bár az égetett külső elsőre ijesztőnek tűnhet. Nem konyhai malőr miatt ilyen pirult, ez a lényege, mivel nagyon magas hőfokon készül a finomság.

A karamellás, krémes torta az észak-spanyolországi San Sebastianból származik, a helyiek és a turisták is imádják. Hagyományosan magában fogyasztják, de ha szeretnéd, édes krémmel is nyakon öntheted, vagy szezonális gyümölcsökkel dobd fel a desszertet.

Baszk sajttorta

bstct

Hozzávalók 4 személyre

  • vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
  • 800 g krémsajt
  • 220 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 200 g tejföl
  • 4 darab tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 fokra.

Vegyünk elő egy tortaformát (20 cm átmérőjű), kenjük ki vajjal, majd a zsiradékra helyezzünk duplán sütőpapírt. Miután az első réteget belehelyeztük (a papír nyugodtan kilóghat a formából), a formát fordítsuk el 45 fokkal, majd helyezzük bele a másik réteg papírt.

A krémsajtot a cukorral és a vaníliás cukorral együtt helyezzük keverőtálba, és gép segítségével keverjük össze úgy, hogy a cukrok teljesen felolvadjanak. Ezután adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük simára, utána öntsük a kibélelt formába.

A betöltött formát egyszer vagy kétszer ütögessük a munkalaphoz, így nem maradnak légbuborékok. Toljuk az előmelegített sütőbe, süssük 30-35 percig.

Az elkészült finomságot a formában tartva hűtsük ki.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük