Békebeli osztrák kedvenc az almás rétes – A vékony lapok között bőséges édes töltelék lapul
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mondás szerint a bécsi rétestésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy az alá rejtett szerelmes levelet el lehessen olvasni.
Az első ismert osztrák rétesrecept az 1700-as évekből maradt fent, egy kézzel írott szakácskönyvben olvasható. A papírvékonyra nyújtott tészta édes, bőségesen megpakolt tölteléket rejt. Az eredeti receptben rumba áztatott mazsola kerül az almához, de én ezt mindig kihagyom, mert nálunk a családban senki sem szereti az aszalványt.
Ausztria egész területén szeretik az édes süteményeket, a rétes nagy kedvencük, amit a mai napig hagyományos recept alapján készítenek a cukrászdákban, éttermekben. Almából érdemes savanykásabbat választani, ami a fahéjjal tökéletes ízharmóniát alkot. Tálalásnál porcukorral is megszórhatjuk, de vaníliafagylalt és tejszínhab is kerülhet a finomság mellé.
Bécsi almás rétes
Hozzávalók 6 személyre
- 18 dekagramm rétesliszt
- 1 csipet só
- 12 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- 3 deciliter meleg víz
- 10 dekagramm zsemlemorzsa
- 3 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 60 dekagramm alma
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba öntjük, a sóval összekeverjük, majd a közepébe mélyedést ásunk, ebbe kerül a tojás és a víz. Először az ujjbegyünkkel apránként összedolgozzuk, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle, enyhén lisztezett tálba tesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.
A zsemlemorzsát a vaj felén megpirítjuk, majd kihűtjük.
A cukrot a fahéjjal összekeverjük.
Egy tiszta terítőt kiterítünk, majd liszttel kicsit megszórjuk. A tésztát a terítő közepére tesszük, az ujjunkkal alányúlva - óvatosan, vigyázva, hogy ne szakítsuk meg a tésztát - az abrosz széléig kihúzzuk, 15 percig pihentetjük, addig a tölteléket elő tudjuk készíteni.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük vagy lereszeljük, a zsemlemorzsával és fahéjas cukorral egybeforgatjuk.
A kihúzott tésztát olvasztott vajjal (nem kell az egészet felhasználni) megkenjük, majd rátesszük az almás tölteléket.
A terítő segítségével a tésztát feltekerjük, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a maradék olvasztott vajjal megkenjük.
Az almás rétest előmelegített 180 fokos sütőben 35-45 perc alatt szép pirosra sütjük, porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images