
Mitől lesz szép a szalagos fánk? A sütésére nagyon oda kell figyelni
Ha farsang, akkor fánk! Na de milyen? A rengetegféle pampuska közül nem olyan egyszerű kiválasztani, melyik finomság kerüljön az asztalra.
A téli hónapok idején a legtöbb magyar háztartásban finom házi fánk sül. A farsangi szezon kötelezői a szalagos és a csörögefánk. A csöröge nagyon egyszerűen készül, igazi békebeli finomság, amelynek a tésztája nem igényli a kelesztést. Ahogy begyúrtad, már nyújthatod is.
A fánk tésztájába rum kerül, ettől lesz különleges aromája. A kisült fánkokat még melegen forgasd fahéjas porcukorba, de az is jó, ha csak meghinted vele. Ha még izgalmasabbá varázsolnád a tésztát, akkor citrom vagy narancs reszelt héjával dobd fel, és a túrós tésztájú változatot is érdemes kipróbálni.
A csörögefánk színe gyönyörű aranysárga. Hogy ezt a színt megkapd, fontos, hogy jó minőségű tanyasi tojássárgáját adj a liszthez. A sütésnél pedig légy figyelmes, nem jó, ha az olaj túl forró, mert akkor könnyen megég a tészta, belül pedig nyers marad. Az ideális hőfok: 170-180 fok.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, tojássárgáját, vaníliás cukrot, sót, sütőport, cukrot és a rumot. Gyúrjunk az alapanyagokból egy fényes, jól nyújtható tésztát (ha szükséges, még tejfölt vagy lisztet adjunk hozzá).
Ezután enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjunk belőle téglalap alakú darabokat. A darabok közepébe vágjunk egy csíkot. A kialakított résen húzzuk át a tészta egyik csücskét. (A kinyújtott tésztát háromszögekre is vághatjuk, majd így vágjunk egy csíkot a tészta közepébe, és húzzuk át rajta a tészta egyik részét.)
A fánkokat nem túl forró olajban, néhány perc alatt mindkét oldalán süssük szép aranybarnára.
A kisült fánkokat forgassuk fahéjas porcukorba, vagy szórjuk meg egyszerűen porcukorral.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu