A legjobb fánkok a farsangi időszakra: 6 receptet hoztunk

Farsangi-fank-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánk a farsangi időszak kötelező kelléke, az a desszert, amelyért a legtöbben odavannak. Ha idén nem csak a klasszikus szalagos verziót próbálnád ki, akkor mutatjuk, miből válogathatsz.

Akár vérbeli konyhatündér vagy, akár a megúszós desszertek rajongója, az alábbi listában biztosan találsz kedvedre valót.

A szalagostól a csörögén át egészen a sütőporos fánkig megmutatjuk, hogyan készítsd, hogy a lehető legsikeresebb legyen a végeredmény. És még mentes recepttel is készültünk!

Tökéletes szalagos fánk

A szalagos fánknak nemcsak a neve hangzatos, de bizony az elkészítéséhez is kell jó adag ügyesség és tapasztalat. Na meg persze a tökéletes recept, amely ha megvan, akkor az már fél siker. Ha precízen követed a leírást, akkor nagy esély van rá, hogy tőled is mindenki elkéri majd a receptet, aki megkóstolja a desszertet.

Farsangi-fank-szalagos-fank

Képviselőfánk

A képviselőfánk, az Ekler-fánk és a profiterol ugyanabból a tésztából készül: ennek égetett tészta a neve. Az elkészítése nagyban különbözik a hagyományos, olajban sült fánkokétól, és egyszerűnek sem mondható, azonban a fáradozást biztosan kárpótolja majd a fenséges desszert. Fontos, hogy pontosan kövesd a recept leírását, hiszen enélkül könnyen félresikerülhet a hőn áhított sütemény.

Farsangi-fank-kepviselo

Lyukas közepű fánk

A magyar mesterművek mellett egyre nagyobb teret hódít az amerikaiak kedvence, a lyukas fánk is. Az elkészítése szinte semmiben sem különbözik a hagyományostól, mindössze egy kisebb kiszúróval ki kell szaggatni a tésztakorongok közepét, létrehozva az ikonikus formát. Ebben a receptben roppanós vaníliás máz kerül a fánkok tetejére.

Farsangi-fank-lyukas-fank

Almás-fahéjas töltött fánk

Arra az esetre is van egy szuper receptünk, ha a töltött fánkok rajongója vagy: ezt az almás-fahéjas csodát pedig gyerekjáték lesz elkészíteni. A pihekönnyű, omlós desszert teljesen növényi alapanyagokból készül, így tej- vagy tojásallergia, esetleg növényi étrend esetén sem kell lemondanod a farsangi finomságról.

Farsangi-fank-almas-fahejas

Csörögefánk

A csörögefánk vagy más néven forgácsfánk igazi kuriózum, ami egyszerű alapanyagokból, gyorsan készül. Nem igényel annyira hosszas pihentetést, mint a szalagos verzió, mégis mennyei és látványos lesz a végeredmény. Ha az összetettebb ízeket kedveled, akkor kevés rummal dobd fel a tésztáját. Baracklekvárral fogyasztva a legfinomabb!

Farsangi-fank-csoroge

Kefires fánkgolyó

Az egyszerűen és gyorsan készülő sütőporos fánkgolyó titka egyetlen hozzávalóban rejlik. Ez pedig nem más, mint a kefir. A tésztája légies, a külseje ropogósra sül, a mennyei desszertet pedig keleszteni sem kell, hiszen sütőpor helyettesíti az élesztőt. Porcukorral megszórva és lekvárral az igazi.

Farsangi-fank-sutoporos

Ha pedig mindezek után még mindig bizonytalan vagy a tökéletes fánk elkészítését illetően, akkor itt olvashatsz bővebben a sikerhez vezető lépésekről.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági-Kühn Zsófia / Sóbors

Ezt is szeretjük