Így készítve a legfinomabb a csörögefánk: a finomság túrós tölteléket kap
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A fánkok általában kelt tésztából készülnek, vannak azonban kivételek, ilyen például a magyar konyha nagy kedvence, a csöröge.
Az olajban sült finomságokat, a fánkokat sokan szeretik, egész évben gyakran készítik, de nem mindenki van ezzel így. Ők kifejezetten csak farsangi időszakban állnak neki fánkokat gyártani, ilyenkor pedig a hagyományos pampuskák készülnek a konyhájukban. Az egyik ilyen elmaradhatatlan finomság a csöröge, amit rombuszformában szoktak pirosra sütni. A hagyományos receptben rum kerül a csöröge tésztájába, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy a nagy kedvenc akár töltött verzióban is elkészülhet.
A mamám receptes füzetében 3 fajta csörögefánk is szerepel. Az egyik a hagyományos, rumos verzió, a másik tésztájában túró is helyet kap, a harmadik pedig a töltött, amelybe szintén túró kerül. Ahogy az a magyar konyhára jellemző, a túrós töltelékében mazsola is van, de mivel nálunk senki nem szereti az aszalványt, azt kihagytam a receptből. A töltött csöröge nagyon finom, sokkal laktatóbb, mint a hagyományos verzió, érdemes kipróbálni. Tálalásnál vaníliás cukorral is meg lehet szórni, én azonban maradtam a fahéjas porcukornál.
Túróval töltött csörögefánk
Hozzávalók 20 darabhoz
Tészta:
- 40 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 8 dekagramm vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál rum
- 2 evőkanál tejföl
- 5 darab tojássárgája
Töltelék:
- 25 dekagramm tehéntúró
- 1 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- olaj a sütéshez
- porcukor és fahéj a szóráshoz
- liszt a nyújtáshoz
Elkészítés:
A lisztet öntsük keverőtálba, keverjük el benne a sót, majd a vajat is morzsoljuk el benne, végül pedig az összes többi alapanyagot adjuk hozzá, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. A tésztát fedjük le és hűtőben pihentessük 1 órát.
Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket, a túrót törjük át, keverjük össze a cukrokkal és a tejföllel.
A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre és osszuk 2 cipóba. Először nyújtsuk ki az egyiket 2 milliméter vastagságúra. A töltelékből púpozzunk a tésztára 10-12 kis halmot egymástól egyenlő távolságra. A tészta másik felét is nyújtsuk ki 2 milliméter vastagságúra, majd terítsük a túróval megpakolt tésztára. A tészták találkozásánál és a töltelék között jól nyomkodjuk le a tésztát. Ezután derelyevágóval vagy késsel vágjuk fel.
A töltött csörögefánkokat forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára.
A kész fánkokat fahéjas porcukorral szórjuk meg tálalásnál.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors