Így készítve a legfinomabb a csörögefánk: a finomság túrós tölteléket kap

csfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánkok általában kelt tésztából készülnek, vannak azonban kivételek, ilyen például a magyar konyha nagy kedvence, a csöröge.

Az olajban sült finomságokat, a fánkokat sokan szeretik, egész évben gyakran készítik, de nem mindenki van ezzel így. Ők kifejezetten csak farsangi időszakban állnak neki fánkokat gyártani, ilyenkor pedig a hagyományos pampuskák készülnek a konyhájukban. Az egyik ilyen elmaradhatatlan finomság a csöröge, amit rombuszformában szoktak pirosra sütni. A hagyományos receptben rum kerül a csöröge tésztájába, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy a nagy kedvenc akár töltött verzióban is elkészülhet.

A mamám receptes füzetében 3 fajta csörögefánk is szerepel. Az egyik a hagyományos, rumos verzió, a másik tésztájában túró is helyet kap, a harmadik pedig a töltött, amelybe szintén túró kerül. Ahogy az a magyar konyhára jellemző, a túrós töltelékében mazsola is van, de mivel nálunk senki nem szereti az aszalványt, azt kihagytam a receptből. A töltött csöröge nagyon finom, sokkal laktatóbb, mint a hagyományos verzió, érdemes kipróbálni. Tálalásnál vaníliás cukorral is meg lehet szórni, én azonban maradtam a fahéjas porcukornál.

Túróval töltött csörögefánk

csfct

Hozzávalók 20 darabhoz:

Tészta:

  • 40 dekagramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 8 dekagramm vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 darab tojássárgája

Töltelék:

  • 25 dekagramm tehéntúró
  • 1 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez
  • porcukor és fahéj a szóráshoz
  • liszt a nyújtáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet öntsük keverőtálba, keverjük el benne a sót, majd a vajat is morzsoljuk el benne, végül pedig az összes többi alapanyagot adjuk hozzá, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. A tésztát fedjük le és hűtőben pihentessük 1 órát.

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket, a túrót törjük át, keverjük össze a cukrokkal és a tejföllel.

A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre és osszuk 2 cipóba. Először nyújtsuk ki az egyiket 2 milliméter vastagságúra. A töltelékből púpozzunk a tésztára 10-12 kis halmot egymástól egyenlő távolságra. A tészta másik felét is nyújtsuk ki 2 milliméter vastagságúra, majd terítsük a túróval megpakolt tésztára. A tészták találkozásánál és a töltelék között jól nyomkodjuk le a tésztát. Ezután derelyevágóval vagy késsel vágjuk fel.

A töltött csörögefánkokat forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára.

A kész fánkokat fahéjas porcukorral szórjuk meg tálalásnál.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük