
Birsalmás morzsasüti – Fél óra alatt kész van
6
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A morzsasütiket pofonegyszerű elkészíteni. Nem szükséges hozzájuk más, mint a szezonálisan kedvenc gyümölcsünk, amire rámorzsoljuk a lisztből, cukorból és vajból gyúrt tésztát. Ezek az alapanyagok bármelyik háztartásban megtalálhatók, de most egy extrafinom verziót mutatunk, juharsziruppal és almalével.
Amikor ősz közepére már unom az almát vagy a körtét, birsalmával készítem. Nagyon egészséges gyümölcs, az összetevők közül pedig a fehér liszt is lecserélhető teljes kiőrlésűre.
A birs vásárlásakor fontos, hogy kemény, sárga színű darabokat válasszunk, ne pedig fonnyadt, barnásra színeződött héjút. Ha csak zöldes példányok kapni, az sem baj, csak pár hétig utóérlelni kell. A gyümölcs piheszőre senkit ne rettentsenek el, a frissen leszedett példányokat minden esetben molyhos réteg védi. Papírtörlővel vagy konyharuhával egyszerű letisztítani, majd a maradékot folyóvízben lemosni.
Az elkészült birsalmás morzsasüti önmagában is finom, de tökéletesen illik hozzá a vaníliás vagy a fahéjas fagyi is.
Birsalmás morzsasüti

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab birsalma
- 70 gramm vaj
- 8 evőkanál juharszirup
- 250 mililiter almalé
- 30 gramm barna cukor
- 70 gramm liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Pucold meg a birsalmákat, szeleteld fel őket kb. 1 centi vastag karikákra, amikből vágd ki a magházat.
Olvassz fel 20 gramm vajat, tedd bele a karikákra vágott birsalmát és a szeletek mindkét felét párold 2-2 percig. Add hozzá a juharszirupot, karamellizáld, majd és az almalével leöntve főzd 6-8 percig, amíg a birsszereletk puhák nem lesznek, ugyanakkor még nem esnek szét.
Tedd a birsszeleteket egy olyan serpenyőbe, amit a sütőben is használhatsz. (Ha nincs ilyened, megteszi bármilyen tortaforma is.)
Gyúrd össze a maradék 50 gramm vajat, a cukrot, a lisztet, a fahéjat, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Csippents le belőle kisebb darabokat és morzsold az ujjad között a birsszeletekre. Süsd 180 fokon 25-30 percig.
Olvassz fel 20 gramm vajat, tedd bele a karikákra vágott birsalmát és a szeletek mindkét felét párold 2-2 percig. Add hozzá a juharszirupot, karamellizáld, majd és az almalével leöntve főzd 6-8 percig, amíg a birsszereletk puhák nem lesznek, ugyanakkor még nem esnek szét.
Tedd a birsszeleteket egy olyan serpenyőbe, amit a sütőben is használhatsz. (Ha nincs ilyened, megteszi bármilyen tortaforma is.)
Gyúrd össze a maradék 50 gramm vajat, a cukrot, a lisztet, a fahéjat, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Csippents le belőle kisebb darabokat és morzsold az ujjad között a birsszeletekre. Süsd 180 fokon 25-30 percig.
Fotó: Shutterstock
Címkék: