Sós, orosz palacsinta: a blinit sokféleképp elkészítheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az oroszok apró, sós palacsintái sokféleképpen fogyaszthatóak - több ötletet is mutatunk!
Az oroszok egészen másképp képzelik el a palacsintázást, mint mi. A blinik nem csak, hogy picik és nem is lehet őket feltekerni, de a feltéteik is mind sósak. Voltaképpen nem is így kéne fordítani őket, hanem inkább kis lepénykéknek, hiszen a tésztájuk is egészen másmilyen. A kenyérliszt és a rétesliszt egy harapnivalóbb állagot ad nekik, tömörebbek lesznek.
A legismertebb kaviáros verziókon túl egy csomó más ötletünk is van, hogyan lehet tálalni őket, ha már vettük a fáradtságot és nekiálltunk kisütni aprólékos odaadással az összeset. Érdemes mindhez előkészíteni az alapanyagokat, és egy óriási buli keretében aztán mindenki maga cicomázhatja a blinijeit úgy, ahogyan neki tetszik.
Blini variációk
Hozzávalók 60 darabhoz
A blinihez
- 200 gramm rétesliszt
- 200 gramm kenyérliszt
- 400 milliliter tej
- 50 gramm vaj
- 200 gramm tejföl
- 20 gramm élesztő
- 4 darab tojás
- 2 csipet só
Kaviáros-lazacos-krémsajtos
- 1 kis üveg lazackaviár
- 50 gramm füstölt lazac
- 50 gramm krémsajt
- 1 csokor friss kapor
Roquefortos-gombás
- 40 gramm krémsajt
- 125 gramm roquefort
- 1 evőkanál tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- 5 darab barna bébi csiperkegomba
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 csokor petrezselyem
Paradicsomos-prosciuttós
- 40 gramm krémsajt
- 6 darab koktélparadicsom
- 4 szelet prosciutto sonka
Roquefort krémes-sült körtés [kb. 15 blinire]
- lásd feljebb roquefortkrém
- 1 darab körte
Elkészítés:
A tojásokat lazán felverjük, elkeverjük benne a tejfölt, az élesztőt, a tejet és a puha vajat, beleszórjuk a sót, majd folyamatos keverés közben hozzáadagoljuk a kétféle lisztet, és csomómentesre keverjük a tésztát. A tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk 1 órán át pihenni. A megkelt tésztából evőkanálnyi adagokat rakunk egy kivajazott serpenyőbe, és 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalukat.
Variációk:
Kaviáros-lazacos-krémsajtos [kb. 15 blinire]
A bliniket megkenjük a krémsajttal, rápakolunk egy kevés lazackaviárt, 1-1 kis darab füstölt lazacot és kaporral díszítjük.
Roquefortos-gombás [kb. 15 blinire]
A krémhez a roquefortot villával összetörjük, összekeverjük a krémsajttal, tejföllel, zúzott fokhagymával és apróra vágott újhagymával, majd sózzuk és borsozzuk. A gombákat kicsit vastagabb szeletekre vágjuk, és egy forró, száraz serpenyőben pár perc alatt jól lepirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A bliniket megkenjük egy kevés roquefortos krémsajttal, ráültetünk 1-2 szelet gombát és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Paradicsomos-prosciuttos [kb. 15 blinire]
A koktélparadicsomokat kettévágjuk, és egy forró serpenyőben, egy kevés olajon a vágott felükkel lefelé pirítani kezdjük őket. Amikor kicsit lesültek, megfordíjuk őket és a másik oldalukat is lepörköljük, megsózzuk, majd félretesszük. A kihűlt koktélparadicsomokat a krémsajttal megkent blinikre ültetjük, locsolunk rájuk pár csepp olívaolajat, és egy-egy kis szelet prosciutto sonkát tekerünk a tetejükre.
Roquefort krémes-sült körtés [kb. 15 blinire]
A megtisztított körtéből vékony szeleteket vágunk, és forró, száraz serpenyőben jó erősen lepirítjuk őket. A blinikre kenünk egy adagot a roquefort krémből és egy kis körteszeletet ültetünk a tetejére.
Akinek pedig újra orosz bíbelődéshez támad kedve, mindenképp próbálja ki a pelmenyi elkészítését is.
Fotók: Street Kitchen