Villámgyors bögrés mákos sütemény almával – Csak össze kell keverni a hozzávalókat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mákos sütiből sosem elég, főleg, ha olyan gyorsan összeállítható, mint ez a puha szaftos piskóta.
Villámgyorsan összeállíthatod, a sütése tart egy picit hosszabb ideig ennek a bögrés mákos piskótának. Bevallom, egy időben idegenkedtem a bögrés süteményektől, mert nem voltam benne biztos, hogy pontosan ki fogom-e tudni mérni a hozzávalókat. Aggodalomra semmi ok, csak keress egy 250 milliliteres bögrét, és végig azzal dolgozz. Bár piskótát készíteni kicsit izgalmasabb feladat, ha nincs sok időd vagy türelmed, azt is elkészítheted bögrésen.
A mákos süteményekhez szinte minden gyümölcs illik, ezt a körtéset is érdemes megsütnöd most ősszel. A bögrés mákos sütit pedig akár ebéd után is összedobhatod, amíg leül a főétel a gyomrodban, addig pont megsül. Ízlés szerint tehetsz bele kevesebb cukrot, az én verziómba került egy kevés szilvalekvár is, amelytől még szaftosabb lett.
Bögrés mákos sütemény almával
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 bögre mák (darált)
- 1 bögre liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 bögre cukor
- 2 darab tojás
- 1 bögre tej
- 50 milliliter olaj
- 1 darab alma (nagy)
- ízlés szerint citrom héja
- szilvalekvár (opcionális)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a mákot és a sütőport. Egy másik tálban verjük habosra a tojásokat és a cukrot, öntsük hozzá a tejet, az olajat, és az egészet folyamatosan keverve forgassuk a lisztes keverékhez. Keverjük csomómentesre.
Az almát pucoljuk meg, nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, és forgassuk bele a masszába. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is. Ha szeretnénk, keverjünk bele egy kevés szilvalekvárt is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a masszát, és süssük 25-30 percig, tűpróbáig. Ha kihűlt, szeletelhető.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors