Így készül a tökéletes bögrés piskóta: nem esik össze és puha marad

piskotacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó piskóta puha és légies, a tésztájába kerülhet olaj, vaj, margarin, víz és sütőpor is. Mindenki másra esküszik, mindenkinek van a tarsolyában egy nyerő recept, az alább olvasható a miénk.

A kedvencem az eszményi magas piskóta, melyben az a legjobb, hogy különböző formákba öntve is megállja a helyét, nem fog csalódást okozni. A mamám nagyon szerette a bögrés recepteket, az ő tanácsait megfogadva - ha bögrével dolgozom -, mindig ugyanabba mérem a hozzávalókat, akkor nem lesz gond. Piskótából is volt egy bögrés receptje, amit előszeretettel sütött.

Mitől jó a piskóta?

Annak ellenére, hogy bögrés recept, vannak bizonyos szabályok, amiket a tökéletes, légies piskóta eléréséhez muszáj betartani, ilyen például, hogy a tojásokat mindig válasszuk szét. A sárgáját és a fehérjét külön-külön keverjük habosra. A fehérjével azért óvatosan bánjunk, ne verjük túl keményre.

A sütőpor használata megosztja az embereket, sokan tesznek bele, de a cukrászok például egyenesen ellenzik a használatát, mondván, a régi receptek sem tartalmaztak sütőport, mégis magas lett a tészta. Ez igaz, én mégis teszek bele egy keveset, mert anélkül már megesett, hogy összeesett a tészta.

Ebbe a bögrés receptbe kakaót is lehet tenni, fél bögre cukrozatlan nyugodtan kerülhet bele. Gyors, egyszerű édesség, de vigyázzunk, a sütése közben ne nyitogassuk a sütőnk ajtaját, mert akkor a tészta össze fog esni.

Bögrés piskóta

piskotact

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 bögre liszt
  • 6 darab tojás
  • fél bögre cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 teáskanál sütőpor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A fehérjéhez adjunk 1 csipet sót, majd verjük közepesen kemény habbá, addig, amíg szép fényes lesz.

A sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, adjuk hozzá a citrom levét, majd óvatosan keverjük egybe a tojásfehérjével.

A lisztet és a sütőport keverjük össze, majd óvatosan dolgozzuk egybe a tojásos keverékkel.

Kivajazott formában, 180 fokos légkeveréses sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük