Így készül a tökéletes bögrés piskóta: nem esik össze és puha marad
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jó piskóta puha és légies, a tésztájába kerülhet olaj, vaj, margarin, víz és sütőpor is. Mindenki másra esküszik, mindenkinek van a tarsolyában egy nyerő recept, az alább olvasható a miénk.
A kedvencem az eszményi magas piskóta, melyben az a legjobb, hogy különböző formákba öntve is megállja a helyét, nem fog csalódást okozni. A mamám nagyon szerette a bögrés recepteket, az ő tanácsait megfogadva - ha bögrével dolgozom -, mindig ugyanabba mérem a hozzávalókat, akkor nem lesz gond. Piskótából is volt egy bögrés receptje, amit előszeretettel sütött.
Mitől jó a piskóta?
Annak ellenére, hogy bögrés recept, vannak bizonyos szabályok, amiket a tökéletes, légies piskóta eléréséhez muszáj betartani, ilyen például, hogy a tojásokat mindig válasszuk szét. A sárgáját és a fehérjét külön-külön keverjük habosra. A fehérjével azért óvatosan bánjunk, ne verjük túl keményre.
A sütőpor használata megosztja az embereket, sokan tesznek bele, de a cukrászok például egyenesen ellenzik a használatát, mondván, a régi receptek sem tartalmaztak sütőport, mégis magas lett a tészta. Ez igaz, én mégis teszek bele egy keveset, mert anélkül már megesett, hogy összeesett a tészta.
Ebbe a bögrés receptbe kakaót is lehet tenni, fél bögre cukrozatlan nyugodtan kerülhet bele. Gyors, egyszerű édesség, de vigyázzunk, a sütése közben ne nyitogassuk a sütőnk ajtaját, mert akkor a tészta össze fog esni.
Bögrés piskóta
Hozzávalók 6 személyre
- 1 bögre liszt
- 6 darab tojás
- fél bögre cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál citromlé
- 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjéhez adjunk 1 csipet sót, majd verjük közepesen kemény habbá, addig, amíg szép fényes lesz.
A sárgáját a cukorral keverjük fehéredésig, adjuk hozzá a citrom levét, majd óvatosan keverjük egybe a tojásfehérjével.
A lisztet és a sütőport keverjük össze, majd óvatosan dolgozzuk egybe a tojásos keverékkel.
Kivajazott formában, 180 fokos légkeveréses sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Getty Images