Vaníliás borban posírozott körte – Egyszerű, de látványos desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szeretnéd lenyűgözni a vendégeidet egy különleges és látványos desszerttel úgy, hogy ne kelljen rá sok időt szánni, akkor ez a recept a tökéletes választás.
Elronthatatlan és elképesztően gyönyörű ez a desszert, egészen biztosan leveszi a rokonokat, barátokat a lábukról, közben pedig alig kell időt és munkát rászánni. Egy fűszeres, édes borszirupot kell készíteni, majd ebben posírozni a körtéket - készen is van a lenyűgöző édesség.
Azt hívják posírozásnak, amikor közvetlen forráspont alatti folyadékban rövid ideig főzik az alapanyagokat. A folyadék jelen esetben a bor, ebbe vanília, fahéj és cukor kerül, illetve brandy is betársul mellé. A szirupot számtalan módon el lehet készíteni, mutatunk pár ötletet:
- Aki a fűszeresebb ízeket kedveli, tegyen a fahéj mellé ánizst és szegfűszeget is.
- A cukor helyett méz is használható.
- Ha az alkohol ízét lágyítanád, egy rész bor helyett használj narancslevet.
Fontos, hogy kemény körtével kell dolgozni, a túlérettek szét fognak esni, nem maradnak majd szépen egyben. Ugyanezen okból arra is oda kell figyelni, hogy nem szabad szétfőzni a körtét, persze legyen puha, de nem kell túlzásba esni.
A borból készült öntetet redukálni kell, hogy ne legyen túlzottan alkoholos, illetve hogy édes, sűrű szirup legyen belőle. A sűrítésnél sem szabad átesni a ló túloldalára, különben a végén nem marad elég öntet, vagy annyira sűrű lesz a szósz, hogy nem lehet majd a körtékre locsolni. Vörösbor helyett használhatsz fehéret is, azzal is nagyon finom lesz.
Vörösborban posírozott körte
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab körte
- 1 üveg vörösbor (száraz)
- 1 darab vaníliarúd
- 2 evőkanál brandy
- 200 gramm cukor
- 1 darab fahéjrúd
- ízlés szerint tejszínhab, fagyi, mascarpone
Elkészítés:
Öntsük a bort és a brandyt egy mélyebb lábasba, adjuk hozzá a cukrot.
A vaníliarudat vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, adjuk a borhoz. Tegyük bele a fahéjrudat is.
Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, az a jó, ha gyöngyözik. Közben kevergessük, hogy elolvadjon benne a cukor.
Amíg a szósz melegszik, készítsük elő a körtéket: hámozzuk meg őket, az aljukat pedig vágjuk le, hogy sík felületet kapjunk, amin meg tud majd állni a körte.
Tegyük a körtéket a gyöngyöző, fűszeres borba úgy, hogy a lé mindenhol befedje őket. Ha nem lepi el őket, akkor párszor forgassuk át, a lényeg, hogy minden részét érje. Alacsony lángon, 20-30 percig posírozzuk a körtéket, amíg puhák nem lesznek.
Vegyük ki a körtéket egy tányérra. A szószból halásszuk ki a fahéjrudat.
Vegyük feljebb a szósz alatt a hőmérsékletet, magas lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a felére nem redukálódik.
Tálalásnál tegyük a körtéket a tányér közepére, öntsük nyakon őket a sziruppal, mellé fagyit, mascarponét vagy tejszínhabot kínáljunk.
Fotó: Getty Images