Posírozott, azaz szirupban buggyantott körte csokiszósszal: a fehérbortól különleges

szép heléna cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olyan szép ez a desszert, hogy szinte félünk megkóstolni, pedig kár lenne csak nézegetni.

Egy csodálatos, egyszerű, de nagyon elegáns francia desszert, amit a híres Auguste Escoffier alkotott 1864-ben. Nem tévedésből nevezte el Szép Helénáról, nem keverte az almát a körtével, hanem az akkor bemutatott operettnek, Jacques Offenbach Szép Helénájának tiszteletére adta neki ezt a nevet.

Előre el lehet készíteni

Bár eredetileg semmi köze az ünnepekhez, szerintem nagyon praktikus karácsony esti desszert lehet belőle egy olyan menü végén, ahol még a bejglinek és a zserbónak is helyet akarunk szorítani. Finom is, de annyira elképesztően szép, hogy muszáj valami ünnepet köríteni hozzá. Azért is praktikus, mert a körtéket előre el lehet készíteni, a csokoládészósz is bírja a várakozást, a fagylalt pedig elvan a fagyasztóban, este pedig már csak tálalni kell.

A körte legyen nagyon édes és érett, ugyanakkor szép, hogy egyben maradjon. Ha mégsem lenne az, akkor se mondjunk le a terveinkről, csak készítsük gerezdekre vágott körtéből, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

Az eredeti recept egy sima szirupban buggyantja a körtét, ezt most feldobtuk egy kis fehérborral.

Szép Heléna körtéje

szép heléna kicsi

Hozzávalók 4 személyre:

A körtéhez

  • 4 darab körte
  • 100 gramm cukor
  • 3 deciliter víz
  • 2 deciliter fehérbor (száraz)
  • 4 darab szegfűszeg
  • 0.5 darab citrom

A csokoládészószhoz

  • 50 gramm étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.5 deciliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A sziruppal kezdjük: a cukrot összeforraljuk a vízzel és a borral, beletesszük a szegfűszeget. A körtéket meghámozzuk, magházát óvatosan eltávolítjuk úgy, hogy egyben maradjon. Ehhez praktikus eszköz az almacsumázó. Ha ilyenünk nincs, félbe is vághatjuk a körtéket. A gyümölcsöt lekenegetjük citromlével.

 A szirupba tesszük őket, és nagyon alacsony lángon addig főzzük, míg megpuhulnak, de nem esnek szét, ez kb. 10 perc. A szirupban hagyjuk kihűlni.

A csokoládészószhoz a csokoládét felolvasztjuk, elkeverjük a tejszínnel és a vajjal. 

A posírozott körtéket az öntettel és vaníliafagylalttal tálaljuk.

Megszórhatjuk valamilyen ropogós kiegészítővel, pl. pirított kókuszcsipsszel vagy mandulával is.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük