![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Posírozott, azaz szirupban buggyantott körte csokiszósszal: a fehérbortól különleges
![szép heléna cover](https://kep.index.hu/1/0/3049/30495/304954/30495413_2341391_903782a321d4b9797d2daa85961fc248_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Olyan szép ez a desszert, hogy szinte félünk megkóstolni, pedig kár lenne csak nézegetni.
Egy csodálatos, egyszerű, de nagyon elegáns francia desszert, amit a híres Auguste Escoffier alkotott 1864-ben. Nem tévedésből nevezte el Szép Helénáról, nem keverte az almát a körtével, hanem az akkor bemutatott operettnek, Jacques Offenbach Szép Helénájának tiszteletére adta neki ezt a nevet.
Előre el lehet készíteni
Bár eredetileg semmi köze az ünnepekhez, szerintem nagyon praktikus karácsony esti desszert lehet belőle egy olyan menü végén, ahol még a bejglinek és a zserbónak is helyet akarunk szorítani. Finom is, de annyira elképesztően szép, hogy muszáj valami ünnepet köríteni hozzá. Azért is praktikus, mert a körtéket előre el lehet készíteni, a csokoládészósz is bírja a várakozást, a fagylalt pedig elvan a fagyasztóban, este pedig már csak tálalni kell.
A körte legyen nagyon édes és érett, ugyanakkor szép, hogy egyben maradjon. Ha mégsem lenne az, akkor se mondjunk le a terveinkről, csak készítsük gerezdekre vágott körtéből, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.
Az eredeti recept egy sima szirupban buggyantja a körtét, ezt most feldobtuk egy kis fehérborral.
Szép Heléna körtéje
![szép heléna kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3049/30495/304954/30495423_c84eb7ac0313b96908fc8c8e726c3f21_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A körtéhez
- 4 darab körte
- 100 gramm cukor
- 3 deciliter víz
- 2 deciliter fehérbor (száraz)
- 4 darab szegfűszeg
- 0.5 darab citrom
A csokoládészószhoz
- 50 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- 0.5 deciliter tejszín
Elkészítés:
A sziruppal kezdjük: a cukrot összeforraljuk a vízzel és a borral, beletesszük a szegfűszeget. A körtéket meghámozzuk, magházát óvatosan eltávolítjuk úgy, hogy egyben maradjon. Ehhez praktikus eszköz az almacsumázó. Ha ilyenünk nincs, félbe is vághatjuk a körtéket. A gyümölcsöt lekenegetjük citromlével.
A szirupba tesszük őket, és nagyon alacsony lángon addig főzzük, míg megpuhulnak, de nem esnek szét, ez kb. 10 perc. A szirupban hagyjuk kihűlni.
A csokoládészószhoz a csokoládét felolvasztjuk, elkeverjük a tejszínnel és a vajjal.
A posírozott körtéket az öntettel és vaníliafagylalttal tálaljuk.
Megszórhatjuk valamilyen ropogós kiegészítővel, pl. pirított kókuszcsipsszel vagy mandulával is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!