
Posírozott, azaz szirupban buggyantott körte csokiszósszal: a fehérbortól különleges

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Olyan szép ez a desszert, hogy szinte félünk megkóstolni, pedig kár lenne csak nézegetni.
Egy csodálatos, egyszerű, de nagyon elegáns francia desszert, amit a híres Auguste Escoffier alkotott 1864-ben. Nem tévedésből nevezte el Szép Helénáról, nem keverte az almát a körtével, hanem az akkor bemutatott operettnek, Jacques Offenbach Szép Helénájának tiszteletére adta neki ezt a nevet.
Előre el lehet készíteni
Bár eredetileg semmi köze az ünnepekhez, szerintem nagyon praktikus karácsony esti desszert lehet belőle egy olyan menü végén, ahol még a bejglinek és a zserbónak is helyet akarunk szorítani. Finom is, de annyira elképesztően szép, hogy muszáj valami ünnepet köríteni hozzá. Azért is praktikus, mert a körtéket előre el lehet készíteni, a csokoládészósz is bírja a várakozást, a fagylalt pedig elvan a fagyasztóban, este pedig már csak tálalni kell.
A körte legyen nagyon édes és érett, ugyanakkor szép, hogy egyben maradjon. Ha mégsem lenne az, akkor se mondjunk le a terveinkről, csak készítsük gerezdekre vágott körtéből, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.
Az eredeti recept egy sima szirupban buggyantja a körtét, ezt most feldobtuk egy kis fehérborral.
Szép Heléna körtéje

Hozzávalók 4 személyre
A körtéhez
- 4 darab körte
- 100 gramm cukor
- 3 deciliter víz
- 2 deciliter fehérbor (száraz)
- 4 darab szegfűszeg
- 0.5 darab citrom
A csokoládészószhoz
- 50 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
- 0.5 deciliter tejszín
Elkészítés:
A sziruppal kezdjük: a cukrot összeforraljuk a vízzel és a borral, beletesszük a szegfűszeget. A körtéket meghámozzuk, magházát óvatosan eltávolítjuk úgy, hogy egyben maradjon. Ehhez praktikus eszköz az almacsumázó. Ha ilyenünk nincs, félbe is vághatjuk a körtéket. A gyümölcsöt lekenegetjük citromlével.
A szirupba tesszük őket, és nagyon alacsony lángon addig főzzük, míg megpuhulnak, de nem esnek szét, ez kb. 10 perc. A szirupban hagyjuk kihűlni.
A csokoládészószhoz a csokoládét felolvasztjuk, elkeverjük a tejszínnel és a vajjal.
A posírozott körtéket az öntettel és vaníliafagylalttal tálaljuk.
Megszórhatjuk valamilyen ropogós kiegészítővel, pl. pirított kókuszcsipsszel vagy mandulával is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors