Fehérborban sült, omlós csirkecomb parázsburgonyával: a szaftja a lelke
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fehérbortól, az olívaolajtól és a kisült zsírtól igazán finom és ízes ez az egyszerű egytálétel.
Egyszerű egytepsis étel, amivel 5 perc munkánk van, a többit már a sütő végzi, és egy óra múlva már tálalhatjuk is a finom ebédet/vacsorát. Az étel lelke a szaftja, az olívaolajtól, a fehérbortól és a kisült zsírtól lesz igazán finom. Fontos, hogy az olívaolajjal alaposan dörzsöljük be a krumplikat és a csirkecombokat, úgy sülnek majd szép pirosra és ropogósra.
Én azt szeretem, ha a hús olyan puhára sül, hogy szinte lejön a csontról, ezért legalább 1 óráig vagy még tovább sütöm, de 45 perc után már érdemes ránézni. Az utolsó 10 percben vegyük le a fedőt a tepsiről, hogy a bőre szép ropogósra süljön.
Borban sült csirkecomb
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 darab csirkecomb (alsó, felső)
- 1.5 kilogramm parázsburgonya
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1.5 deciliter fehérbor (száraz)
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál oregánó
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a parázsburgonyát - nem szükséges meghámozni -, tegyük egy nagy tepsibe, öntsük rá az olívaolajat, szórjuk rá az oregánót, egy kis borsot, majd alaposan keverjük össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol bevonja a krumplikat.
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd a bőrös felükkel lefelé a krumplik közé tesszük őket, kicsit megforgatjuk, hogy a tepsi alján megült olívaolaj bevonja őket. A vékonyra szeletelt hagymát és fokhagymát rászórjuk a csirkecombokra. Beleöntjük a fehérbort a tepsi aljába.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tepsit fedjük le - fedővel vagy alufóliával -, majd süssük kb. 45-60 percig, félidőben forgassuk át a húsokat, hogy a bőrös felük legyen felfelé. Az idő letelte után szedjük le a fedőt, vegyük fel a sütőt 200 fokra, majd tegyük vissza pirulni a combokat 10-15 percre.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors