Puha csokigolyó sűrített tejjel gyúrva – A brazil édességnek te sem fogsz tudni ellenállni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sűrített tej az alapja ennek a nagyon szaftos csokigolyónak, amit a brazilok készítettek először.
Ezt a puha, csokiforgáccsal bevont trüffelgolyót Brigadeiros néven a 20. század közepén készítették először Rio de Janeiróban, amikor Brazíliában hiánycikk volt a cukor és a tej. A sűrített tej tökéletesen helyettesítette ezt a két alapanyagot, és vajjal és kakaóporral összegyúrva máris megszületett ez az egyszerű és istenien puha, sütés nélküli édesség.
A sütés nélkül készülő desszertekkel időt spórolsz, rengetegfélét készíthetsz, például fehér csokis trüffelgolyót, de ha aszalt gyümölcsöket használsz, akkor máris egészségesebb lesz, mint például ez az energiagolyó.
A mindössze három hozzávalós brazil csokigolyót meghempergetheted csokireszelékben, de akár darált dióban vagy kakaóporban is.
Brazil csokigolyó
Hozzávalók 6 adaghoz
- 400 gramm sűrített tej
- 5 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 2 evőkanál vaj
- csokireszelék vagy kakaópor (hempergetéshez)
Elkészítés:
Egy lábasban melegítsük fel a sűrített tejet és a kakaóport, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött, keverjük bele a vajat. Öntsük bele egy folpackkal kibélelt tálba és tegyük hűtőbe 2 órára.
Ha kivettük, formázzunk belőle golyókat és forgassuk csokireszelékbe vagy kakaóporba, majd tegyük pihenni ismét a hűtőbe.
Fotó: Getty Images