Így lesz szuperzöld a brokkoli krémleves - Csak egyetlen, egyszerű titka van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Több tucat brokkoli krémlevessel a hátam mögött most végre rájöttem, hogyan is kell ezt az őszi-téli alaplevest készíteni valójában, úgy, hogy a lehető legszebb, legintenzívebb ízű és egyben a legegészségesebb is legyen.

Szuperegészség

Azt már az ovis is tudja, hogy a brokkoli az egyik legszuperebb szuperzöldség, nagyon sok vitamin, ásványi anyag, fehérje van benne, és rengeteg rostot tartalmaz. Egyre több orvos és táplálkozással foglalkozó szakember nyilvánítja a brokkolit olyannyira egészségesnek, hogy ha egyetlen egy zöldség lenne csak, amit fogyasztunk, mindenképp őt válasszuk. Ráadásul sok-sok jótékony baktérium is van benne, ami az emésztést és így az immunrendszert is karban tartja. Csakhogy ennek a sok remek tulajdonságnak jó része odavész, hogyha teljesen megfőzzük a szép, zöld rózsákat. Nem beszélve arról, hogy a leves színe sem lesz éppen fogyasztásra csábító.  

Ressre 

A trükk egészen egyszerű: nem szabad egészen megfőzni a brokkolit, csak félig. Bizony, ott kell felette ácsorogni, árgus szemekkel kell figyelni az órát, döfködni a rózsák tövébe a villát, mert ha megpuhul, vége mindennek, oda az íz, a szín, a vitamin.  

A matek

Most nagyon figyeltem az órát főzés közben. A brokkoli rózsáit forrásban lévő vízbe tettem, és körülbelül 7-9 percig főztem. A pontos időtartam nyilván függ a zöldség frissességétől is. 7 percnél kezdtem el ellenőrizni a puhaságát, és mikor már kicsit engedett a keménységből, akkor gyorsan kiemeltem a rózsákat egy szűrő kanállal.

Erős turmixgép, vagy szűrő

Ha pont időben sikerült elkapnom a félig megfőtt brokkolit, akkor simán elviszi a botturmix vagy a turmixgép. Ha viszont picit elhamarkodtam a dolgot, akkor sem veszett el még semmi: ebben az esetben egyszerűen át kell passzírozni egy szitán a levest, hogy selymes legyen az állaga.

Brokkoli krémleves

DSC 2079

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 liter húsleves
  • 0.5 teáskanál
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

A brokkoli rózsáit levagdosom a száráról. A szárakat is felaprítom. Egy lábosban vajat olvasztok, beleteszem a fokhagymát, felöntöm a húslevessel és felforralom. Beleszórom a rózsákat és a szárakat is, és körülbelül 7-9 percig főzöm. Kihalászom a vízből a rózsákat, a szárakat pedig további kb. 10 percig a vízben hagyom. Amikor a szárak is megpuhultak, elzárom a lángot, beleteszem a rózsákat, borsozom, és alaposan leturmixolom. Hol tejszínnel, hol egy kis tejföllel gazdagítom, de egyszerűen, magában is finom. Betétnek pirított kenyérkockák, sós pirított mandula vagy dió, esetleg egy kis kék sajt illik hozzá.

Ezt is szeretjük