Megsütöttük! Brutálisan tömény csokitorta, ami még a legnagyobb édesszájún is kifog
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A klasszikus csupa csoki torta mindig nyerő választás, kicsik és nagyok egyaránt szeretik, édesszájúak számára maga a mennyország.
A torták sokszínű világában a csoki mindig örök kedvenc marad, sokan szeretjük, ragaszkodunk a régi kedvenchez, lehet bármilyen gazdag a tortaválaszték, a cukrászdában a csokoládét nehéz letaszítani a trónról.
Nem is olyan régen épp azon tanakodtunk a testvéremmel, hogy csokis tortát kéne sütnünk a hétvégére. A kérdés már csak az volt, mennyire legyen az? Tervezgetésünk közben valahogy eszünkbe jutott egy régi film - Matilda, a kiskorú boszorkány címen lett bemutatva 1996-ban, amit a vígjátékok egyik meghatározó figurája, Danny DeVito rendezett és még szerepelt is a filmben.
A történet egyébként egy gyerekeknek szóló könyv adaptációja, melyben egy elhanyagolt, szülei törődését nélkülöző kislány kalandjai kapják a főszerepet. A film egyik legemlékezetesebb jelenetében épp büntetést készül adni a félelmetes igazgatónő az egyik diáknak az iskola összes tanulója előtt, mivel úgy gondolja, a neveletlen nebuló megdézsmálta a tortáját. Az emlékezetes jeleneten felbuzdulva sokan nekiálltak megsütni a híres, brutálisan csokis tortát, amit kizártnak tartok, hogy bárki is befaljon egyes-egyedül, mint ahogy az a filmben történt.
Hát otthon nekünk se kellett több, elkapott minket az őrület és megsütöttük a tortát, igaz arányaiban jóval szolidabb lett, mert van ettől a recepttől sokkal lehetetlenebb, aminek már a sütése maga lenne a rémálom. Ettől függetlenül csokirajongóknak, édességfüggőknek nagyon ajánlom.
Brutális csokitorta
Hozzávalók 8 szelethez
Krém:
- 275 milliliter tejszín
- 250 gramm cukor
- 100 gramm vaj
- 130 gramm tej- vagy étcsoki pasztilla
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Tortalap:
- 2 darab tojás
- 200 gramm liszt
- 450 gramm cukor
- 85 gramm kakaó (cukrozatlan)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 275 milliliter tej
- 135 milliliter olaj
- 275 milliliter víz (meleg)
Elkészítés:
Krém:
A tejszínt a cukorral közepes láng felett összemelegítjük, alaposan elkeverjük, a lényeg, hogy a cukor elolvadjon, majd amikor felforrt, elzárjuk a lángot, 1 percig pihentetjük. Ezután fogjuk a vajat, a csoki pasztillát, a tejszínhez adjuk, addig keverjük, amíg szép sima lesz, majd a keveréket tálba öntjük, hozzákeverjük a vaníliakivonatot. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, de néha nézzünk rá és keverjük meg. (Hűtőbe is tehetjük, a lényeg, hogy mikor használjuk, ne legyen meleg!)
Tortalap:
A tojásokat egy tálban lazán felverjük.
A száraz alapanyagokat - liszt, só, cukor, kakaó, szódabikarbóna, sütőpor - tálba szitáljuk és összekeverjük, majd a felvert tojást, tejet, olajat is hozzákeverjük. A sima masszához meleg vizet öntünk, alaposan egybekeverjük, majd 2 adagban megsütjük (22 centiméteres formába öntve). A sütés előmelegített 175 fokos sütőben történik 30-40 percig, alkalmazzunk tűpróbát, szúrjunk villát a tészta közepébe, ha simán, tésztamaradék nélkül húzzuk ki, akkor lesz jó a tortalap.
Miután a két lap kihűlt, fogjuk a csokis krémünket, amit hűtőben tároltunk, kenjük meg vele a tortát. Tegyük rá a tetejét, majd kívülről is minden oldalát alaposan kenjük meg a csokis krémmel. A kész tortát hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images