Búzadarás kevert süti édes málnával és savanykás ribizlivel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagyon szeretem a búzadarával készült sütiket, szerintem egy olyan ízt és állagot ad, amit semmi más nem tud. Szerencsére nagymamámnak számtalan ilyen receptje van, úgyhogy újra és újra előkerül a búzadara a konyhaszekrényből.
Ez a süti az egyik legegyszerűbb változat. Viszonylag sokáig sül, cserébe viszont nagyon gyorsan összeállítható, nem véletlenül nevezik kevert süteménynek.
Univerzális recept
Az a legjobb benne, hogy bármilyen gyümölccsel készülhet: almával tökéletes téli, eperrel tavaszi, meggyel, málnával vagy ribizlivel pedig az egyik legjobb nyári sütemény. Bár majdnem mindig meggyel készítjük, elképesztően sok málnánk és ribizlink lett az idén, úgyhogy azokat szórtuk most a puha, búzadarás tésztába.
A tetejére - ízlés szerint lehet a tésztájába is tenni - darabolt dió kerül, illetve egy kis cukor, mindkettő ropog a fogunk alatt, míg az omlós tészta és a puha gyümölcsök szétomlanak a szánkban. Tökéletes a kontraszt.
Búzadarás kevert süti
Hozzávalók 8 adaghoz
- 4 darab tojás
- 40 dekagramm cukor
- 2 deciliter tejföl
- 20 dekagramm liszt
- 20 dekagramm búzadara
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 25 dekagramm málna
- 25 dekagramm ribizli
- 15 dekagramm dió (darabolt, nem őrölt)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A cukrot keverjük ki alaposan a tojással. Keverjük bele a tejfölt is. Vegyítsük össze a száraz alapanyagokat, majd keverjük hozzá a többihez, hogy egynemű, csomómentes, sűrű masszát kapjunk. Öntsük a masszát kivajazott, lisztezett tepsibe.
Szórjuk a megtisztított gyümölcsöket a tésztára, kicsit nyomkodjuk bele. A tetejére szórjuk a darabolt diót és egy kis kristálycukrot. Kb. 50 perc alatt sül meg, de azért 40 perc után folyamatosan ellenőrizzük, mert sütőfüggő a dolog.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors