Céklával festett palacsinta fehérboros-gombás raguval: látványos és isteni finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ami a céklát olyan csodaszép rózsaszínre festi, az pinkre változtatja itt a palacsintatésztát: ezt mindenképp ki kell próbálni!
Palacsintát nem csak édesen, sósan is lehet készíteni - nem csak a tálaláson dob nagyot, nem csupán egyszerű látványelem, de egy különleges köret is, ami becsomagolja a főételt. Itt azonban nemcsak az a különleges, hogy egy csirkés, fehérboros, gombás ragu kerül a palacsintába, hanem maga a palacsinta is.
A puhára főtt céklát ugyanis pürésítjük, és a máskülönben megszokott módon bekevert tésztához adjuk. Nem csak mesés rózsaszín árnyalatot ad az így kisütött palacsintáknak, de édes, markáns ízéből is bőven átenged. Így nem csak ránézni lenyűgöző erre az ételre, megenni is valódi élmény lesz.
Céklás palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
A céklás palacsintához
- 200 gramm finomliszt
- 300 milliliter tej
- 2 darab tojás
- 2 darab cékla
- 1 teáskanál só
- 300 milliliter szóda
- 2 evőkanál olaj
A raguhoz
- 250 gramm csiperke gomba
- 500 gramm csirkemell
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 deciliter tejszín
- 100 milliliter fehérbor
- 2 evőkanál parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
A céklát puhára főzzük, majd késes aprító segítségével pürésítjük. A palacsintatésztához összekeverjük a lisztet, a tejet, a tojást, sózzuk, hozzáadjuk a szódát és végül az olajat. Folyamatos keverés közben belekanalazzuk a pürésített céklát. Kevés olajon kisütjük a palacsintákat, ha kész, félretesszük.
Egy száraz, forró serpenyőben megpirítjuk a gombákat, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk a darabokra vágott csirkemellet, majd azt is kiszedjük. Vajat olvasztunk, rádobjuk a fokhagymát, és óvatosan, nehogy megégjen, megpirítjuk.
Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, felöntjük a tejszínnel, a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés szerecsendiót is belereszelünk. Visszapakoljuk a serpenyőbe a gombát és a csirkét, és összeforraljuk. A palacsintákat megtöltjük: egyesével kiterítjük egy tányérra, a felére ráhalmozzuk a tejszínes, csirkés, gombás ragut, és ráhajtjuk a másik felét, majd megszórjuk friss petrezselyemmel.
Gondoltad volna, hogy a palacsintát is ki lehet rántani? Itt találsz hozzá receptet.
Fotók: Street Kitchen