Színes, selymes céklás rizottó tejföllel dúsítva: feta sajttal még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
A könnyű, krémes fogás a sajttól lesz igazán izgalmas, a legjobb, ha fetát használsz, de kecskesajttal is érdemes kipróbálni.
Azt szokták mondani, először a szemével lakik jól az ember. Ezzel tökéletesen egyetértek, hisz mégiscsak jobban megjön az étvágy, ha a kínált fogás gusztusosan kerül a tányérra. Ebben a szürke téli hidegben pedig különösen jólesik valamilyen színes és ínycsiklandó étel, pont mint ez a céklás rizottó.
A finomság melegen, frissen kínálva a legjobb, mindig annyit készíts, amennyi rögtön elfogy. A rizottó akkor jó, ha krémes, akár 1 marék reszelt sajtot is keverhetsz a rizshez, amikor a vajat is hozzáadod a végén. Az ízekkel is játszhatsz, kakukkfűvel vagy rozmaringgal bolondítsd meg, de 1-2 merőkanál céklalével is jobbá teheted. Ha céklalevet használsz, akkor az alaplé után, a céklával együtt keverd a rizshez.
A tökéletes rizottó készítése nem álom, elmondjuk, mitől lesz igazán finom, olvasd el korábbi cikkünket a témában.
Céklás rizottó feta sajttal
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej cékla
- só és bors ízlés szerint
- 4 evőkanál olaj
- 5 evőkanál tejszín
- 3 evőkanál tejföl
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg rizottórizs (Arborio)
- 1.5 dl fehérbor
- 3 dl alaplé (zöldség vagy csirke)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg feta sajt
Elkészítés:
A céklát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra, sóval, borssal és 2 evőkanál olajjal forgassuk egybe. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt süssük meg.
Várjuk meg, míg a cékla kihűl, utána tegyük robotgépbe, adjuk hozzá a tejszínt és a tejfölt, pürésítsük.
A maradék olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát és dinszteljük üvegesre, utána keverjük hozzá a reszelt fokhagymát és a rizst. Alapos keverés után öntsük fel borral, várjuk meg, míg elpárolog (3-5 perc). Utána merőkanalanként adjuk a rizshez az alaplét, mindig várjuk meg, hogy a rizs teljesen magába szívja a folyadékot (15-20 perc). Miután az összes alaplét elhasználtuk (1 merőkanállal hagyjunk), adjuk a pürésített céklát a rizshez az utolsó merőkanál alaplével együtt.
Utoljára a vajat keverjük a rizottóhoz, tálalás előtt fedő alatt pihentessük, majd a sajtot morzsoljuk a tetejére.
Fotó: Getty Images