Vajjal vagy margarinnal krémesebb a rizottó? Kipróbáltuk mindkettőt

rizottó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizottókészítésnek viszonylag szigorú szabályai vannak, de azt eddig még nem próbáltam, hogy vajon a vajtól vagy a margarintól lesz-e krémesebb, illetve hogy a margarin íze mennyire érződik az ételben.

Régebben a nagymamák szinte kizárólag margarinnal sütöttek, az ő süteményeik ízében visszaköszön ennek a zsiradéknak a jellegzetes íze és illata. Nem csak a kedvező ára miatt használták, sokáig a vajat egészségtelennek tartották, hiszen az állati eredetű zsírsavak telítettek, és nagy mennyiségben károsak a szervezeted számára. A margarin ezzel szemben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyből többet kellene fogyasztani. Innentől kezdve mindenki a saját ízlése szerint döntheti el, hogy mivel főz. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy ha margarinnal dolgoznál, mely ételekbe érdemes használnod vaj helyett. 

Nemrég jelentek meg a piacon a vajízű margarinok, amelyek kifejezetten a vaj karakterét kedvelő, de állati eredetű termékeket nem fogyasztó, vagy speciális diétát követőket célozza meg. Miután az sem mindegy, hogy hány százalék zsírtartalmú termékkel dolgozol, hogy a süteménytészta megfelelően puha és morzsalékos legyen, érdemes 70 százalék feletti margarint választani. Most arra voltam kíváncsi, hogy vajon az egyik kedvencemhez, a rizottóhoz is ugyanolyan jó választás-e, mint a vaj. 

rizottó álló ok

A rizottó odafigyelést igényel

A rizottóhoz az sem mindegy, hogy milyen rizst használsz, de nem elég az alapanyagokra figyelni, hanem ott is kell lenni mellette, és folyamatosan keverni, mert csak úgy lesz krémes állagú. Ha ezeket a lépéseket követed, akkor biztosan nem rontod el. Én kifejezetten szeretek rizottót készíteni, megnyugtat, akár a kelt tészta gyúrása, így örömmel teszteltem le, hogy van-e különbség a kétfajta zsiradék között.

A rizottóhoz a végén kell a zsiradékot hozzákeverni, úgy lesz még krémesebb, lágyabb a végeredmény. A kész rizottót kétfelé szedtem, az egyik adaghoz a vajat, a másikhoz a margarint adtam hozzá. A vaj, amellett, hogy a hűtőben tárolva sokkal keményebb és kevésbé kenhető, mint a margarin, mégis jobban elolvadt a forró rizottóban. A margarinnak ehhez egy kicsivel több idő kellett.

40176807 c0286190872b5bb18a3ca3ff76d8edb7 wm

A végeredmény

Hosszas kóstolgatás után megállapítottuk, hogy óriási különbség nincs a kétféle rizottó között, így mondhatni, hogy a vajízű margarin átment a teszten. Talán az egyetlen zavaró tényező az volt, hogy a margarin nehezebben olvadt el a forró rizottóban, de utána ugyanolyan krémes lett tőle a végeredmény. A sokakat zavaró jellegzetes „margarinillat” sem érződött.

Bátran merem ajánlani, még ha amúgy nem is vagy vegetáriánus, néha iktass be növényi alapú zsiradékokat is az étrendedbe. Arról, hogy miért is egészséges a növényi alapú táplálkozás, itt olvashatsz. Azért, hogy minél jobban érződjön a különbség, a legegyszerűbb receptet használtam, de természetesen a rizottót nagyon sokféleképpen tudod ízesíteni. Ez egy igazi őszi-téli céklás verzió, nemcsak szép, hanem nagyon egészséges is. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük