Chilis mézzel pirult karfiolrózsák: egyszerre édes és csípős köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legegyszerűbb sült húst is feldobja ez az izgalmas, ízbomba köret, picit édes, kicsit sós és enyhén csípős lesz a zöldség.
Nagyon izgalmas köret vagy könnyed vegetáriánus főétel is lehet a chilis-mézes mázzal sült karfiol, ráadásul alig kell hozzá valami. Az egyszerre édes és sós, pirult zöldség tökéletes kísérő lehet sült húsok mellé is.
A szósz alapját a méz - juharsziruppal lehet helyettesíteni -, a chiliszósz - minél csípősebb - és a szójaszósz képezi. Ha a chiliszósz inkább édes, mint erős, túlsúlyban lesznek az édeskés ízek, ezért mindenképp figyelj rá oda, hogy milyet veszel. Mivel a szójaszósz önmagában is elég sós, nincs szükség további só hozzáadására, de nyugodtan kóstold meg a mézes-chilis mázat, mielőtt a karfiolra öntöd, ha szeretnéd, tudod ízesíteni.
Chilis-mézes karfiol
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej karfiol
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál chiliszósz
- 1 evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A karfiolt mossuk meg, szedjük rózsáira, tegyük egy tálba.
A mézet, ha szükséges, olvasszuk meg, majd keverjük össze az olajjal, a chiliszósszal és a szójaszósszal. Szükség szerint sózzuk, de a szójaszósz is elég sós.
Öntsük a szószt a karfiolra, majd alaposan keverjük össze, hogy mindenhol befedje a zöldséget.
Szórjuk a zöldséget egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a karfiolrózsák.
Toljuk a sütőbe, 30-35 percig süssük, míg enyhén pirult nem lesz a karfiol.
Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors