Citromborsos kéregben sült csirkemell: vajpuha lesz a fűszeres hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kellően csípős és fűszeres, miközben nagyon omlós és szaftos lesz a hús, ezzel a módszerrel egész biztosan nem szárad ki a csirkemell.
Nemrég találkoztam ezzel a recepttel és első olvasásra szerelem lett: citrom, bors és zöldfűszerek találkoznak ebben a mennyei ételben. Amellett, hogy isteni, munka is alig van vele, ténylegesen csak 10 percet kell a konyhában töltened. Igaz, a húsnak állnia kell pár órát a pácban, annál szaftosabb és ízletesebb lesz, minél tovább pihen a hűtőben.
Ha esetleg nem találsz citromborsot, ahogyan egyébként nekem sem sikerült, házilag is elkészítheted a fűszert: reszeld le egy biocitrom héját, majd keverd össze egy evőkanál frissen őrölt borssal - én tarka borsot használtam. A sütőt kapcsold a legalacsonyabb fokozatra, nagyjából 50 fokra, majd tedd a sütőbe a keveréket 15-20 percre, míg a citromhéj megszárad. Ha több időd van, a napon is hagyhatod száradni, pár óra alatt elveszti a nedvességtartalmát. Ha kész, tedd a keveréket borsőrlőbe, majd frissen szórd az ételre.
Az alábbi recept nagyon pikáns, fűszeres és picit csípős a borsnak köszönhetően, ha nem vagy oda az intenzív ízekért, felezd le a citrombors mennyiségét.
Citromborsos csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 csapott evőkanál citrombors
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál kakukkfű
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, ha vastagok a szeletek, vágjuk őket hosszában félbe. Tegyük a húst egy tálba.
Az olívaolajat keverjük össze a fűszerekkel, majd öntsük a csirkemellre. Keverjük vele alaposan össze, majd fedjük le a tálat alufóliával, tegyük a hűtőbe a húst legalább 2 órára.
Közben béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A csirkemellfilét tegyük a tepsire, majd toljuk a forró sütőbe. A sütési idő a szeletek vastagságától függ, 15-20 percet érdemes rászámolni.
Ha elkészült a hús, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pihenni 5-10 percig, majd tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors