
Így készül a tökéletes citromkrém: légies, könnyed és szép tartása van

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Az angolok kedvenc desszertje az illatos, selymes lemon curd, azaz a citromkrém, amellyel a legunalmasabb keksz is új értelmet nyer.
A régi időkben játszódó regényekben, sorozatokban a hősök/hősnők kedvenc csemegéje - ha szóba került a történetben - a legtöbbször valamilyen citromos desszert volt. Nem is csoda, hiszen már egészen régi szakácskönyvekben is fellelhető a citromkrém receptje - ez ihlette meg nagy valószínűséggel az írókat. A recept nagy változáson esett át, a ma ismert változat fanyar, kissé édeskés, de az állaga is teljesen más volt régen, a modern verziók sokkal krémesebbek.
A citromkrém selymes textúrájáról a vaj és a citrom természetes pektintartalma gondoskodik, éppen ezért fontos, hogy kezeletlen citrommal dolgozz. A receptet naranccsal is kipróbálhatod, úgyis tökéletesen működik majd.
A citromkrém 10 napig gond nélkül tárolható hűtőszekrényben, kenheted kekszre, de piskóta tölteléke is lehet, sőt, nyugodtan teheted fánkba is. Érdekes, hogy a régi vágású angolok a reggeli pirítósra is szívesen kenik, érdemes így is kipróbálni ezt a különleges krémet.
Citromkrém

Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 3 darab citrom
- 60 gramm vaj
Elkészítés:
A tojásokat keverjük össze a cukorral és a frissen facsart citromlével. A keveréket vízgőz felett gyors mozdulatokkal keverjük addig, amíg selymes állagú massza lesz belőle. Ezután vegyük le a vízgőzről, keverjük bele a vajat és a reszelt citrom héját. A jól kikevert krémet fedjük le, hagyjuk teljesen kihűlni, majd adagoljuk üvegbe és tároljuk hűtőben.
Fotó: Getty Images