Puha vajas keksz citromkrémmel bevonva: egyszerre édes és savanykás

citromkrémes keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Édesen savanyú ez a keksz, amelyet magában is ehetünk, de a délutáni tea vagy kávé mellé az igazi.

Egy időben kizárólag nápolyit tartottam itthon, méghozzá kétféle, citromos és kakaós ízben. Előbbit teához, utóbbit kávéhoz rágcsáltam, véletlenül sem összecserélve a kettőt.

A citrusos, savanykás ízeket azóta is kedvelem, így kipróbáltam más citromos süteményeket is, például kekszeket. Ez a vajas változat önmagában, de forró ital mellé is tökéletes, ráadásul nem csak a tészta, a máz is citromos.

Citromkrémmel bevont vajas keksz

citromkrémes keksz recept

Hozzávalók 12 adaghoz:

Keksz

  • 270 gramm liszt
  • 0.5 kávéskanál
  • 0.5 kávéskanál sütőpor
  • 220 gramm vaj
  • 100 gramm porcukor
  • 1 evőkanál citromlé (friss)

Máz

  • 3 evőkanál vaj
  • 60 milliliter citromlé
  • 250 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

A lisztet, sót és a sütőport keverjük össze egy tálban. A vajat egy másik tálban keverjük habosra egy fakanállal. Adjuk hozzá a porcukrot, a citromlevet, majd a lisztes keveréket, jó alaposan keverjük össze. A tésztát egy meglisztezett deszkán nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagságúra. Sütikiszúróval vagy egy pohárral szaggassunk belőle köröket, majd tegyük egy sütőpapírral letakart rácsra. 

Addig süssük a sütiket, amíg az aljuk világosbarna lesz, ez körülbelül 10 perc. Hagyjuk a sütőben, nyitott ajtónál kihűlni őket. 

Készítsük el a mázat. Olvasszuk fel a vajat és keverjük össze a citromlével. Kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, addig, amíg krémes, kenhető állagot nem kapunk. Kenjünk rá a mázból a kihűlt kekszekre, és várjunk körülbelül két órát, amíg megszilárdul rajtuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük