Puha vajas keksz citromkrémmel bevonva: egyszerre édes és savanykás
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Édesen savanyú ez a keksz, amelyet magában is ehetünk, de a délutáni tea vagy kávé mellé az igazi.
Egy időben kizárólag nápolyit tartottam itthon, méghozzá kétféle, citromos és kakaós ízben. Előbbit teához, utóbbit kávéhoz rágcsáltam, véletlenül sem összecserélve a kettőt.
A citrusos, savanykás ízeket azóta is kedvelem, így kipróbáltam más citromos süteményeket is, például kekszeket. Ez a vajas változat önmagában, de forró ital mellé is tökéletes, ráadásul nem csak a tészta, a máz is citromos.
Citromkrémmel bevont vajas keksz
Hozzávalók 12 adaghoz
Keksz
- 270 gramm liszt
- 0.5 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál sütőpor
- 220 gramm vaj
- 100 gramm porcukor
- 1 evőkanál citromlé (friss)
Máz
- 3 evőkanál vaj
- 60 milliliter citromlé
- 250 gramm porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A lisztet, sót és a sütőport keverjük össze egy tálban. A vajat egy másik tálban keverjük habosra egy fakanállal. Adjuk hozzá a porcukrot, a citromlevet, majd a lisztes keveréket, jó alaposan keverjük össze. A tésztát egy meglisztezett deszkán nyújtsuk ki körülbelül fél centiméter vastagságúra. Sütikiszúróval vagy egy pohárral szaggassunk belőle köröket, majd tegyük egy sütőpapírral letakart rácsra.
Addig süssük a sütiket, amíg az aljuk világosbarna lesz, ez körülbelül 10 perc. Hagyjuk a sütőben, nyitott ajtónál kihűlni őket.
Készítsük el a mázat. Olvasszuk fel a vajat és keverjük össze a citromlével. Kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, addig, amíg krémes, kenhető állagot nem kapunk. Kenjünk rá a mázból a kihűlt kekszekre, és várjunk körülbelül két órát, amíg megszilárdul rajtuk.
Fotó: Getty Images