Illatos, puha citromos-áfonyás sütemény - Egyszerű keverem-kavarom tészta

1
Nyomtatás
citromáfonya2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Villámgyors sütemény, alig van vele munka, a sütő végzi a nagy részét, a máz pedig percek alatt elkészül.

Újabb egyszerű keverem-kavarom sütemény, nincs is ezeknél praktikusabb: összekeverjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül az egészet egybe. Készen is van. 

A tésztába ráadásul bármilyen gyümölcsöt tehetünk, nagyon sokat dob rajta jelen esetben az áfonya és a citrom, de szezontól függően változtathatjuk a gyümölcsöt. Amit azonban nem érdemes lehagyni róla, az a citrommáz, ettől sokkal izgalmasabb és finomabb lesz az eredmény.

Nagy előnye a sütinek, hogy akár 1 hétig is eláll, ráadásul puha marad, erről a sok tejföl és egy kis olaj gondoskodik, ami a tésztájába kerül.

Citromos-áfonyás sütemény

citromosáfonya

Hozzávalók 1 darabhoz

Tészta

  • 210 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 200 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 250 gramm tejföl
  • 60 milliliter olaj
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál citromhéj
  • 300 gramm áfonya (friss vagy fagyasztott)

Máz

  • 125 gramm porcukor
  • 2 teáskanál citromhéj
  • 3 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 cm-es sütőformát.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, sütőport és a cukrot.

Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, vaníliát, olajat, tejfölt, citromlevet és -héjat.

Keverjük össze a száraz és nedves hozzávalókat, mikor homogén a massza, keverjünk bele kb. 250 gramm áfonyát.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, szórjuk a tetejére a megmaradt áfonyát. Kb. 55-65 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, várjuk meg, míg kihűl, majd fordítsuk ki a formából.

Készítsük el a mázat: keverjük össze a porcukrot, a citromhéjat és annyi citromlevet, hogy sűrű, de önthető állagú legyen a massza. 

Ha kihűlt a süti, kenjük meg a citromos mázzal, majd hagyjuk, hogy megkössön.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon