Gyors, omlós citromos cukkinikenyér: sokáig puha és szaftos marad

cukkinis citromos kenyérke
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szeretek olyan süteményeket sütni, amelyek nemcsak laktatóak, hanem egészségesen táplálóak is. A cukkini tipikusan olyan alapanyag, amely kedvesen bújik meg az ételben puhává és finommá téve azt.

A "mit reggelizzünk" kérdésköbe a "sósat vagy édeset együnk" problémája is beletartozik. A saját példámon látom, hogy ha sós reggelit eszem, akkor jóval később éhezem meg, mintha valami édeset választanék.

A cukkinitől lesz szaftos a sütemény

Az olyan reggelik, amelyek zöldséget is tartalmaznak, szintén kellemes teltségérzetet okoznak a rosttartalmuknál fogva. A gyerekeknél kicsit bonyolultabb a helyzet, őket nem feltétlenül lehet rávenni a zöldségevésre. A becsapásnak sem vagyok híve, vagyis annak, hogy belecsempésszük az ételbe a zöldséget, majd mélyen hallgatunk róla, de ebben a receptben úgy van benne a cukkini, hogy alig látjuk, alig érezzük, csak a sütemény lesz tőle szaftos, omlós.

Ha biztosan "láthatatlanná" szeretnénk tenni a zöldséget, hámozzuk meg, és akkor biztosan nem derül ki a turpisság. Ebben a süteményben a leghangsúlyosabb összetevő a citrom, úgyhogy azoknak ajánlom, akik a savanykás ízeket kedvelik. A citromlé mennyiségét szabadon növelhetjük. Én a nápolyiból is a citromosat szeretem, így elfogultnak számítok. 

Citromos cukkinikenyér

cukkinis citromos kenyérke receptkártya

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 200 gramm liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 0.5 kávéskanál sütőpor
  • 0.5 kávéskanál
  • 90 gramm cukor
  • 1 darab cukkini
  • 50 milliliter olaj
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál citromhéj (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

Egy edényben keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik edényben keverjük össze a cukrot, a meghámozott és megreszelt cukkinit, az olajat, a tojást, a citromlevet és a citromhéjat. A kétféle keveréket öntsük egybe, és jól dolgozzuk össze.

Melegítsük elő  a sütőt 175 fokra. 

Öntsük bele a tésztát egy kivajazott kenyérsütőformába, és tűpróbáig süssük a süteményt. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük