Egyszerű citromos-joghurtos sütemény: napokig szaftos és puha marad a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Csak rajtad múlik, hogy enyhén citromosra készíted, vagy a gyümölcs íze dominál, citromrajongóknak kötelező.
Aki szereti a citromos édességeket, annak muszáj megkóstolnia ezt a habkönnyű, joghurtos kevert sütit is. A puha tésztát citromhéj ízesíti, de aki intenzívebb ízekre vágyik, az facsarja bele az egyik citrom levét is, sőt, akár citromos joghurtot is használhat.
A tökéletes állag kedvéért olaj is kerül a tésztába, ettől napokig puha és szaftos marad majd. Az alapreceptet bátran felturbózhatod, mehet bele áfonya vagy más bogyós gyümölcs, apróra tört csoki, igaziból bármi. A süti tetejét porcukorral, de citrommázzal is díszítheted, ha még különlegesebb végeredményre vágysz.
Citromos-joghurtos süti
Hozzávalók 8 szelethez
- 250 gramm joghurt
- 250 gramm liszt
- 100 gramm cukor
- 80 milliliter olaj
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 darab biocitrom
- 1 csipet só
- porcukor (tálaláshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23x13x7 centis sütőformát.
A tojásokat és a cukrot keverjük habosra robotgép segítségével, majd adjuk hozzá az olajat, a 2 citrom reszelt héját és a vaníliát. Keverjük alaposan össze, majd mehet bele a joghurt is. Addig keverjük, míg homogén nem lesz a massza.
Az átszitált lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy másik tálban, majd kisebb adagokban keverjük a nedves hozzávalókhoz.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd 35-40 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images