Omlós linzer selymes citromkrémmel töltve: a tésztába őrölt mandula is kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A karácsonyi linzer nem a megszokott módon készül, a tésztába darált mandula kerül, az érmék közt pedig selymes citromkrém terül el.
A linzer tésztája omlós, amelyből mutatós vendégváró, piték vagy gyümölcsös lepény készülhet. Az omlós tésztához mindig hideg vajat használj, dolgozz vele gyorsan, a begyúrás után pedig csomagold fóliába, és legalább 30 percet pihentesd. A legjobb, ha egy órát a hűtőben hagyod, úgy sokkal könnyebben tudod majd kinyújtani, a végeredmény pedig varázslatos lesz.
Az omlós tészta érdekében fontos, hogy jó minőségű vajat használj, de ha igazi békebeli finomságot szeretnél készíteni, zsírral is dolgozhatsz, vagy használd fele-fele arányban őket.
A linzer a leggyakrabban sima tésztából, lekváros töltelékkel készül, ha azonban a retró verzió helyett kipróbálnál valami újat, készítsd el a tojáslikőrös változatot, de a citromkrémes is megér egy misét. A lejjebb olvasható receptben csak a töltelékben fog dominálni a fanyar citrusféle, de ha szeretnéd, a citrom reszelt vagy kandírozott héját is a tésztába csempészheted. Az aprósüti felszolgálása előtt érdemes egy napot várni, addig jól csomagold be a finomságot, úgy lesz ideje az ízeknek összeérniük.
Citromos linzer
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 25 dekagramm finomliszt
- 10 dekagramm darált mandula
- 125 gramm porcukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 180 gramm vaj
- 1 darab tojás
- porcukor a szóráshoz
A krémhez:
- 3 darab citrom (leve)
- 3 darab tojás
- 10 dekagramm porcukor
- 15 dekagramm vaj
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, vaníliás cukor, sütőpor, darált mandula) öntsük keverőtálba és forgassuk egybe, utána a vajat morzsoljuk bele. Amikor morzsás állagú, a tojást is adjuk hozzá, gyúrjuk lágy tésztává (ha túl száraz a tészta, 1-2 evőkanál vizet adjunk hozzá). A kész tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.
A krémhez a citrom levét és a porcukrot keverjük egybe, majd a tojásokat is adjuk hozzá. Vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre (körülbelül 5-10 perc). A teljesen kihűlt krémbe keverjük bele a vajat, míg csomómentes nem lesz a massza.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, kiszúróval szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a formára szúrt tésztákat. 180 fokosra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük meg őket.
A kihűlt tésztákat kenjük meg citromkrémmel. Először kenjünk meg egy érmét, utána tegyük rá a tetejét, és ezt addig folytassuk, míg a tésztaérmék el nem fogynak. A kész linzereket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images