Karácsonyi isler tojáslikőrkrémmel: omlós, diós tészta közé kerül a selymes töltelék

karácsonyiisler2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pályaudvari büfék, várótermi automaták folpack alatt porhanyosodó korongjai évtizedeken át tépázták az igazi isler tekintélyét, de most méltó helyre kerül, házi tojáslikőr-töltelékkel, a karácsonyi asztalra.

Ha azt mondom, isler, általában mindenkinek a csokoládéval bevont, lekvárral összeragasztott tésztából készült kerek sütemény jut eszébe. Pedig létezik ennek a sütinek egy könnyedebb változata is, amit hagyományosan minden karácsonykor a dédnagymama receptje szerint készítek.

Ez a kevésbé ismert változat a diótól lesz omlós, a tojáslikőrkrémtől pedig igazán különleges. Karácsony előtt 1-2 nappal már el lehet készíteni, ezért az ünnepi hajrában már nem lesz vele gondod. Sőt, ha nem fogy el azonnal, akkor még két ünnep között is megkínálhatod vele a vendégeidet, mert ez a süti idővel még omlósabb és finomabb lesz.

Karácsonyi isler

karácsonyiisler3

Hozzávalók 30 darabhoz

Tészta:

  • 21 dekagramm liszt
  • 7 dekagramm darált dió
  • 7 dekagramm porcukor
  • 14 dekagramm vaj
  • víz
  • 3 zacskó vaníliás cukor

Krém:

  • 2 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 0.5 kávéskanál liszt
  • 3 evőkanál tojáslikőr/tejszín
  • 1 darab vaníliarúd
  • 5 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy tálban keverjük össze a lisztet a darált dióval és a porcukorral, majd morzsoljuk bele a vajat és kezdjük el a tésztát összedolgozni. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen lágy, mert akkor nehéz lesz vele dolgozni.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit.

A tésztát nyújtsuk 3-4 mm vastagra, szúrjuk ki a karácsonyi formákkal, majd helyezzük a tepsibe és süssük 8-10 percig. Folyamatosan figyeljük, mert pillanatok alatt megég a tészta.

Miután elkészült, még melegen forgassuk vaníliás cukorba, majd tegyük félre.

A krémhez a tojássárgákat keverjük ki a cukorral, közepes lángon kezdjük el melegíteni. Amint a cukor megolvadt, adjuk hozzá a tojáslikőrt/tejszínt, a vaníliát (1 rúd kikapart magjait vagy fél kávéskanál vaníliaőrleményt) és a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük tovább a krémet, amíg besűrűsödik. Várjuk meg, míg kihűl, majd keverjük hozzá a vajat.

Végül kenjük meg a tésztát a krémmel, majd kettesével ragasszuk össze az islereket. Érdemes fogyasztás előtt egy-két nappal elkészíteni, úgy puhább lesz a  tészta. Az islereket lezárt dobozban, hűvös helyen akár egy hétig is tárolhatjuk.

Fotó: Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük