Nyárköszöntő citromos madártej: a forró napokon jólesik a hűsítő desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hagyományokkal szakítva a madártej tetejét díszítő habgaluska a sütőbe tolva készül el.
Ahány ház, annyi szokás: a madártej sok családban ünnepi, karácsonyi desszert, pedig az év bármelyik napján elkészíthető, főleg, hogy nagyon egyszerűen összeállítható. A madártej jól behűtve a legfinomabb.
Egyedül a habgaluska megalkotása okozhat nehézséget. Sokan tejbe szaggatva készítik, de sütve is érdemes kipróbálni, töltsd szufléformába, sokkal szebb és strapabíróbb habot tehetsz a madártej tetejére. Ha igazán krémesre szeretnéd készíteni az alapot, akkor habtejszínt is keverj a tejhez, forralás után pedig jöhet a citromos ízesítés, amely remekül érvényesül a desszertben.
Citromos madártej
Hozzávalók 4 személyre
Madártej:
- 2.5 deciliter habtejszín
- 1.25 deciliter tej
- 6 darab tojássárgája
- 6 dekagramm cukor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 darab citromhéj
Habcsók:
- 4 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dekagramm cukor
- cukor a formához
Tálalás
- eper vagy málna (opcionális)
- édes öntet (opcionális)
Elkészítés:
A tejszínt és a tejet forraljuk egybe.
A tojássárgákat a cukorral keverjük habosra, utána apránként csorgassuk a tejszínes-tejes keverékbe, kis láng felett 3-4 perc alatt sűrítsük be. Ezután a citrom reszelt héját és a citromlevet is keverjük hozzá, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Vegyünk elő 6 szufléformát, a belsejükbe szórjunk cukrot, majd helyezzük a formákat egy tepsire.
A tojásfehérjét a sóval verjük habbá, majd fokozatosan adagolva a cukrot is forgassuk bele, verjük addig, míg szép fényes, kemény habot kapunk.
A habot kanalazzuk a szufléformákba, 15 percre toljuk a sütőbe, majd hagyjuk kihűlni.
A madártejet kanalazzuk tálba, tegyünk rá ízlés szerint a habból. Bátran cicomázhatjuk, tegyünk a tetejére epret vagy málnát (vagy ízlésednek megfelelő gyümölcsöt) és valamilyen édes öntetet is csorgathatunk rá, karamellt vagy lekvárt.
Fotó: Getty Images