Így készül a tökéletes madártej: mutatjuk a trükköt, amitől a habgaluska egyben marad

35602745 2722869 23f2d4d7b10388e0dabb51f04883ab49 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az elegáns francia desszert csupán néhány alapanyagból készül, a szerény hozzávalók miatt pedig könnyű azt feltételezni, hogy egyszerűen, gond nélkül összedobható finomságról van szó.

Mi tagadás, ha megvan a rutin, percek alatt, játszi könnyedséggel elkészül az édesség, amit különösen jólesik egy nehéz vacsora után desszertként elkanalazni. A madártej az egyik legjobb pohárdesszert, a selymes vaníliás tejsodó tetején remegő habgaluskák csücsülnek.

Az alapok

A finomság készítésénél magas zsírtartalmú tejtermékkel érdemes dolgozni. A krémesebb textúra miatt tejszínt is lehet a tej mellé forgatni fele-fele arányban. Tojásból is törekedj jó minőségűt választani, tanyasit vagy biót, olyat, ami a szép sárgájáról híres. Sokan csak vaníliás cukorral vagy kivonattal ízesítik a tejet, pedig vaníliarúd kikapart magjától lesz igazán jóízű a sodó.

A desszert zamatával lehet játszani, a citrusfélék, mint a narancs és citrom reszelt héja új szintre emeli a finomságot - de az egyik leglényegesebb pont a habgaluska, amit szépen rá kell kanalazni az elkészült vaníliás tejsodóra. A habgaluska elkészítése a legnehezebb feladat az édesség megalkotásánál. Sokan a sodóba szaggatják, így a galuska pedig jó eséllyel szétesik, nem lesz olyan mutatós.

ct2

A remegős habgaluska titka

Először is a tojást kell kettéválasztani. A tojásfehérje mindig makulátlanul tiszta edénybe kerüljön, ha lehetséges, üveg, réz vagy rozsdamentes tálat használj, kerüld a műanyagot, mivel azt sokkal nehezebb tisztítani, előfordulhat, hogy marad egy kis zsír benne.

A legjobb, ha hűtőből kivett tojással dolgozol, mert a hideg tojást sokkal könnyebb szétválasztani. A fehérjét ezután békén kell hagyni, fel kell hogy vegye a szoba hőmérsékletét, mert úgy sokkal alkalmasabb a habverésre. Valamilyen savas anyagot, ecetet vagy citromlevet is a fehérjéhez kell csorgatni, mert így nagyobb térfogatú, fényesebb habot lehet verni belőle.

A galuskákat - hogy egyben maradjanak - forrásban lévő vízben kell megfőzni 1 perc alatt mindkét oldalán, majd rákanalazni a krém tetejére. Tejben is lehet, csak tej esetében nem kell megvárni, hogy forrásnak induljon, ha meleg, az bőven elég, ugyanúgy oldalanként 1 percig kell főzni benne.

mtct1

Az is jó megoldás még a habgaluska készítésnél, ha 1,5 liter vizet felforralsz, majd lassan, óvatosan a tojáshabra öntöd, miközben folyamatosan kevergeted - jöhet a pihentetés, a forró vízben megfő a hab, csak rá kell kanalazni a vaníliás finomság tetejére.

A legújabb őrület szerint pedig mikróban is készülhet a hab. A lényeg, hogy a tojáshabokat lapos tányérra kell kanalaznod, a galuskák közt legyen egy kis távolság, majd 900 watton 1 percig kell mikrózni mindkét oldalán.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük