Isteni vegán citromos pite: a roppanós és krémes textúrák összhangja
Ez a süti a savanykás, fanyar ízével igazán üdítő kikapcsolódást nyújt a forró nyári napokon.
A kevert sütemények hatalmas pozitívuma, hogy percek alatt összedobhatók és nagyon sokoldalúan ízesíthetők. Ennél a változatnál a citromé a főszerep, hiszen friss citromlé és reszelt citromhéj adja meg a süti alapízeit, mellettük pedig mák dobja fel az összeállítást.
A sütemény önmagában is megállja a helyét, hiszen a benne lévő joghurt kellemesen hidratálttá és szaftossá teszi a tésztát, azonban ha mutatósabbra szánod, akkor készítsd el hozzá ezt a szintén nagyon gyors és finom citrommázt is.
A megadott mennyiségek egy 25x11 cm-es kenyérformához elegendők.
A növényi italt keverjük össze a citromlével, és 5-10 percre tegyük félre, amíg besűrűsödik (a savas citromlétől íróhoz hasonló állagúvá válik a szójaital).
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a mákot, majd öntsük hozzá az olajat, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a közben elkészült vegán írót. Egységesítsük a tésztát, de ne keverjük túl: attól túl tömör lesz a sütemény.
Öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 50-60 perc alatt süssük aranybarnára, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e.
Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg a tészta sül, készítsük el a citrommázat az itt leírtak szerint, majd ha teljesen kihűlt, csurgassuk a tetejére.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu