![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós, citromos-málnás teasütemény mandulás tésztával
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Lehet, hogy nem ez az idei nyár legszebb süteménye, de hogy a legfinomabb, az majdnem biztos. Még a sütőt is megérte miatta bekapcsolni akkor is, ha harmincról harmincegy fokra emelkedett tőle a hőmérséklet a konyhában.
De harminc felett már minek számolni? Ha már úgyis megsülünk, legalább boldogan tegyük, gondoltam, meg aztán a kerti partikra is kell valami édesség, és ilyenkor nem igazán kényelmes bevetni a megszokott hűtős, tejszínes, hideg desszerteket, valami olyan kell, ami kézből, harapva ehető, ugyanakkor könnyű is, gyümölcsös és nem túl édes.
A forró konyhát kompenzálja valamelyest az a tény, hogy nem kell sokat bíbelődni ezzel a süteménnyel, csak összekevergetni az alapanyagokat, formába önteni és bedobni a sütőbe. Ezeknek a kikeverős, kenyérformában sülős süteményeknek mindig az a veszélye, hogy esetleg fojtósak, szárazak és unalmasak lesznek.
Omlós, szaftos végeredmény
Itt fel sem merülnek ilyen aggályok, mert a mandulától, a sok tojástól és vajtól nagyon omlós lesz, a citromtól fanyar, ráadásul még málnaszemek is vannak benne. Aki pedig attól félne, hogy már-már túlzottan savanyú lesz a végeredmény, azt nyugtassa meg a cukormáz, amit a végén rácsorgatunk és mindent egyensúlyba helyez.
Citromos-mandulás sütemény málnával
![málnás-citromos-mandulás - 1](https://kep.index.hu/1/0/2918/29187/291873/29187339_c0cd21fa802705a499efad0139a7bce3_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
a süteményhez
- 3 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 70 gramm vaj
- 3 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 100 gramm darált mandula
- 70 gramm finomliszt
- 100 gramm málna
- 1 evőkanál sütőpor
a cukormázhoz
- 3 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A tojást kikeverjük a cukorral, belekeverjük a puha vajat, majd hozzáfacsarjuk a friss citromlevet és belereszeljük a citromhéjat. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, a sütőport, a darált mandulát, majd még óvatosabban beleszórjuk a málnát is. Az egészet sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Amikor a közepébe szúrt tűt tisztán sikerül kihúzni, készen van. Hagyjuk kihűlni, közben pedig keverjük simára a citromlevet a cukorral, majd kenegessük a süteményre.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!