Citromos-parmezános tészta rengeteg fokhagymával: isteni ebéd pillanatok alatt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A karakteres parmezán fűszerként funkcionál a receptben, a fokhagymával és a citrommal együtt ízbomba fogást eredményeznek.
Ha csak 20 perced van ebédet vagy vacsorát készíteni, ez az egyszerű tészta akkor is belefér az időbe, pillanatok alatt kész, ráadásul nagyon finom is. Nem lesz olyan krémes vagy szaftos, mint a szósszal nyakon öntött a változatok, ebben a receptben inkább az ízek dominálnak: a citrom, a fokhagyma és a parmezán.
Ha picit mégis krémesebbre szeretnéd készíteni, a végén adj hozzá még főzővizet, ahogy a sajt beleolvad, bevonatot képez a tésztán. Ha szereted a fokhagymát, bátran használd, akár 8-10 gerezd is mehet bele, a citromlevet pedig érdemes kisebb részletekben adagolni, ízlés szerint állítsd be az ízeket.
Citromos-parmezános tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm spagetti/fettuccine
- 80 gramm vaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 100 ml citromlé (frissen facsart)
- tésztafőzővíz
- ízlés szerint só, bors
- 90 gramm parmezán
- 2 ek petrezselyem (friss)
Elkészítés:
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
A tésztát főzzük al dentére lobogó, enyhén sós vízben. A főzővizéből mérjünk ki kb. 1 decit, a többit szűrjük le.
Amíg fő a tészta, olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összeaprított fokhagymát, dinszteljük, míg átlátszó nem lesz, de ne legyen barna. Öntsük fel a citromlével, adjunk hozzá kb. 60 ml főzővizet, majd sózzuk, borsozzuk.
A citromos-fokhagymás szószt öntsük a tésztára, szórjuk rá a parmezán sajtot is, majd forgassuk vele össze. Ha túl száraz, mehet még rá egy kevés főzővíz.
Szórjuk meg friss petrezselyemmel, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images