
Citromos-parmezános tészta rengeteg fokhagymával: isteni ebéd pillanatok alatt

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
A karakteres parmezán fűszerként funkcionál a receptben, a fokhagymával és a citrommal együtt ízbomba fogást eredményeznek.
Ha csak 20 perced van ebédet vagy vacsorát készíteni, ez az egyszerű tészta akkor is belefér az időbe, pillanatok alatt kész, ráadásul nagyon finom is. Nem lesz olyan krémes vagy szaftos, mint a szósszal nyakon öntött a változatok, ebben a receptben inkább az ízek dominálnak: a citrom, a fokhagyma és a parmezán.
Ha picit mégis krémesebbre szeretnéd készíteni, a végén adj hozzá még főzővizet, ahogy a sajt beleolvad, bevonatot képez a tésztán. Ha szereted a fokhagymát, bátran használd, akár 8-10 gerezd is mehet bele, a citromlevet pedig érdemes kisebb részletekben adagolni, ízlés szerint állítsd be az ízeket.
Citromos-parmezános tészta

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm spagetti/fettuccine
- 80 gramm vaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 100 ml citromlé (frissen facsart)
- tésztafőzővíz
- ízlés szerint só, bors
- 90 gramm parmezán
- 2 ek petrezselyem (friss)
Elkészítés:
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
A tésztát főzzük al dentére lobogó, enyhén sós vízben. A főzővizéből mérjünk ki kb. 1 decit, a többit szűrjük le.
Amíg fő a tészta, olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összeaprított fokhagymát, dinszteljük, míg átlátszó nem lesz, de ne legyen barna. Öntsük fel a citromlével, adjunk hozzá kb. 60 ml főzővizet, majd sózzuk, borsozzuk.
A citromos-fokhagymás szószt öntsük a tésztára, szórjuk rá a parmezán sajtot is, majd forgassuk vele össze. Ha túl száraz, mehet még rá egy kevés főzővíz.
Szórjuk meg friss petrezselyemmel, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images