
Citromos-parmezános tészta rengeteg fokhagymával: isteni ebéd pillanatok alatt

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A karakteres parmezán fűszerként funkcionál a receptben, a fokhagymával és a citrommal együtt ízbomba fogást eredményeznek.
Ha csak 20 perced van ebédet vagy vacsorát készíteni, ez az egyszerű tészta akkor is belefér az időbe, pillanatok alatt kész, ráadásul nagyon finom is. Nem lesz olyan krémes vagy szaftos, mint a szósszal nyakon öntött a változatok, ebben a receptben inkább az ízek dominálnak: a citrom, a fokhagyma és a parmezán.
Ha picit mégis krémesebbre szeretnéd készíteni, a végén adj hozzá még főzővizet, ahogy a sajt beleolvad, bevonatot képez a tésztán. Ha szereted a fokhagymát, bátran használd, akár 8-10 gerezd is mehet bele, a citromlevet pedig érdemes kisebb részletekben adagolni, ízlés szerint állítsd be az ízeket.
Citromos-parmezános tészta

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm spagetti/fettuccine
- 80 gramm vaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 100 ml citromlé (frissen facsart)
- tésztafőzővíz
- ízlés szerint só, bors
- 90 gramm parmezán
- 2 ek petrezselyem (friss)
Elkészítés:
A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra, a sajtot reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze.
A tésztát főzzük al dentére lobogó, enyhén sós vízben. A főzővizéből mérjünk ki kb. 1 decit, a többit szűrjük le.
Amíg fő a tészta, olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összeaprított fokhagymát, dinszteljük, míg átlátszó nem lesz, de ne legyen barna. Öntsük fel a citromlével, adjunk hozzá kb. 60 ml főzővizet, majd sózzuk, borsozzuk.
A citromos-fokhagymás szószt öntsük a tésztára, szórjuk rá a parmezán sajtot is, majd forgassuk vele össze. Ha túl száraz, mehet még rá egy kevés főzővíz.
Szórjuk meg friss petrezselyemmel, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images