Citromos, petrezselymes bundában sült csirkemell: omlós és isteni finom

citromoscsirke
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Izgalmas panírban sülnek aranybarnára a csirkemellek, majd egy különleges, pikáns öntetet kapnak a nyakukba.

Szaftos, omlós, izgalmas, kell ennél több? A csirkemellfilé parmezános-petrezselymes bundában sül, majd egy boros-citromos szósszal öntjük nyakon - de citrom nem csak az öntetbe, a panírba is kerül. Ha alkoholmentes változatot készítenénk - na, nem mintha sok alkohol maradna benne a hőkezelés során -, akkor alaplére cserélhetjük a fehérbort.

Az izgalmas panír gondoskodik arról, hogy szaftos maradjon a hús, ne száradjon ki, amit az öntet csak tovább fokoz. Ha rizzsel kínálnánk, akkor készíthetünk akár dupla adag szószt is, és a köretet is meglocsolhatjuk vele. Sült krumplival, pürével, de párolt zöldségekkel tálalva sem lőhetünk mellé.

Citromos, petrezselymes csirkemell

citromoscsirke2

Hozzávalók 8 személyre:

Csirke

  • 4 darab csirkemellfilé
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál száraz fehérbor vagy alaplé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • opcionális chiliszósz
  • 0.5 bögre liszt
  • 0.5 bögre parmezán
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 0.5 teáskanál
  • olívaolaj

Öntet

  • 2 evőkanál vaj
  • 0.25 bögre száraz fehérbor vagy alaplé
  • 3 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, hogy 8 darab legyen belőlük. Klopfoljuk ki a hússzeleteket. 

A méréshez egy 2.5 deciliteres bögrét használjunk. Egy tálban keverjük össze a tojást, 2 evőkanál bort vagy alaplevet, 2 evőkanál citromlevet, az összezúzott fokhagymát és a chiliszószt. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, reszelt parmezánt, petrezselymet és a sót. 

A csirkemellfiléket tegyük a lisztes keverékbe, majd a tojásosba, végül ismét a lisztesbe. 

Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk egy kis olívaolajat, majd süssük meg a csirkemelleket, míg aranybarnák nem lesznek. Tegyük őket papírtörlőre.

Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjunk hozzá 3 evőkanál citromlevet és negyed bögre fehérbort vagy alaplevet. Mikor forr, vegyük alacsonyra a lángot, addig főzzük, míg felére, harmadára nem redukálódik. Locsoljuk a szószt a csirkére, majd rizzsel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük