Puha citromos sütemény ricottával – Ebéd után tökéletes desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A főétkezések utáni édességvágyam nem lankad, csak egyre könnyedebb ízekre vágyom.
Ez a sütemény nem túrótorta, hiszen ricottából készül, ami ugyebár nem túró. A ricotta a sajtkészítéskor megmaradt tejsavóból készül, ezért friss sajtnak számít.
Sokkal kevésbé karakteres ízű, mint a túró, így ha süteménybe tesszük, akkor a többi alapanyag sokkal hangsúlyosabban érvényesül. Jelen esetben ez a citrom, ami kellemesen friss és könnyed ízével egy kiadósabb ebéd után is tökéletes desszert lehet.
Citromos-ricottás sütemény
Hozzávalók 6 adaghoz
- 300 gramm ricotta
- 100 gramm cukor
- 50 gramm liszt
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál étolaj
- 1 darab citrom leve
- díszítésnek porcukor
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá, majd tegyük félre. A sárgáját verjük habosra a cukorral.
A ricottát, az olajat, a tojássárgáját és a citromlevet keverjük össze, majd forgassuk hozzá a lisztet, elektromos habverővel keverjük egyneművé. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habját.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy tepsit vékonyan lisztezzünk ki, majd öntsük bele a masszát. Süssük 45 percig, de a végén ellenőrizzük tűpróbával, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e.
Fotó: Getty Images