![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Laktató rizsleves Görögországból, ami különösen jólesik a hidegben
![avgolemo](https://kep.index.hu/1/0/3054/30542/305428/30542851_2344945_d03dd522375638df0807f7f356f65bcf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nemcsak emlékekkel, hanem ételekkel is szeretek visszagondolni a nyárra, sokszor a legborúsabb napokon főzök nyári ízeket.
Jó pár éve nem jártam Görögországban, utoljára a szüleimmel nyaraltam ott, de akkor még nem rajongtam a levesekért. Akkoriban a gyros volt a favorit sült krumplival, esetleg a muszaka, de ennél mélyebbre nem merészkedtem a görög konyhaművészet világában.
Később aztán a leveseket is megszerettem, akkor került az utamba ez a fanyar, frissítő étel, a görög rizsleves. Mint a legtöbb ételnek, ennek is többféle elkészítési módja ismert, de mindegyik egyszerű, ráadásul még maradékmentésnek is tökéletes, ha van otthon hús- vagy zöldségleves. A különböző elkészítési módok egyben egyeznek: a forró alaplében főzzük a rizst, majd ehhez adjuk a krémes tojáskeveréket. Ugyan a citrom miatt frissítő, de tartalmas téli fogás lehet.
Avgolemono - Citromos rizsleves
![avgolemo recept](https://kep.index.hu/1/0/3054/30542/305428/30542865_d8189668fdda3420ced6a680a8ac4e68_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 liter csirke- vagy zöldségalaplé
- 65 gramm basmati rizs
- 4 darab tojássárgája
- 200 milliliter tejszín
- 3 evőkanál citromlé
- ízlés szerint citromhéj
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors (frissen őrölt)
- 100 gramm csirkemell
Elkészítés:
Egy nagy fazékban forraljuk fel az alaplevet, majd tegyük bele az apróra vágott csirkemellet és a megmosott rizst, és főzzük puhulásig. Adjuk hozzá a citrom héját. Közben egy edényben keverjük jól össze a tojássárgákat és a tejszínt. Amikor a rizs megfőtt, vegyük le a tűz erejét, és óvatosan keverjük hozzá a tojásos keveréket. Vegyük le a fazekat a tűzről, és öntsük hozzá lassan a citromlevet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!