Citromos sajttorta pohárkrém pofonegyszerűen - Simán eláll napokig a hűtőben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kis pohárban benne van a sajttorta minden íze, ráadásul frissítő, citromos változatban.
Egyszer azt mondtam valakinek, hogyha elrontja a süteményt, készítsen belőle pohárkrémet. Pedig ez egyáltalán nem állja meg a helyét, mert a pohárdesszert nagyon mutatós, ráadásul gazdaságosabb, mert pont annyi adagot lehet belőle készíteni, amennyire szükség van.
A család kedvenc édessége, a sajttorta is tökéletes pohárkrémnek, semmi sütési macera, csak a tiszta élvezet. A tavaszi frissességhez citromos változat dukál, amit az édes keksz nagyon jól kiegészít. Ha mégsem esszük meg azonnal, akkor a hűtőben néhány napig eláll.
Citromos sajttorta pohárkrém
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm édes keksz
- 45 gramm vaj
- 300 gramm krémsajt (natúr)
- 180 gramm porcukor
- 150 milliliter tejszín
- 200 milliliter víz
- 30 gramm kukoricakeményítő
- 30 milliliter citromlé
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint citromhéj
Elkészítés:
A keményítőt, a porcukor felét, a vizet és a citromhéjat tegyük egy hideg serpenyőbe, alaposan keverjük össze. Nagyon alacsony lángon melegítsük, addig keverjük folyamatosan, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor zárjuk el a gázt, tegyünk bele egy kanálnyi vajat, öntsünk rá citromlevet, majd keverjük, amíg magába nem szívja. Takarjuk le folpackkal, hagyjuk teljesen kihűlni.
Készítsünk elő 4 üvegpoharat. A vajat olvasszuk fel. A kekszet aprítógépben törjük össze morzsásra, öntsük egy tálba, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat, alaposan keverjük össze. Tegyünk mindegyik pohár aljába a keverékből, nyomkodjuk le.
A krémsajtot tegyük egy tálba, keverjük hozzá a porcukor másik felét és egy kevés citromhéjat. A tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a krémsajtos keverékhez.
Óvatosan kanalazzuk a krémet a kekszes alapra egészen a pohár kétharmadáig, majd szórjunk rá egy kekszes réteget. A tetejére kanalazzuk rá a megfőzött citromos krémet. Tálalás előtt tegyük két órára hűtőszekrénybe.
Fotó: Getty Images