Mennyei, citromos-túrós krémmel töltött sütemény: leveles tészta az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha több időd van, linzertésztával is készítheted, de ha gyorsan szeretnél valami finomat sütni, leveles tésztával is tökéletes lesz.
Nagyon citromos, tele van túróval és isteni finom ez a nagyon egyszerű sütemény, amit kezdők is könnyedén összedobhatnak. Az alapja leveles tészta - érdemes élesztőset beszerezni belőle, de simával is működni fog -, amelyre selymes túrókrém kerül.
A túrót cukorral és citrommal kell kikeverni, semmi egyéb nem kell bele, utóbbit viszont ne sajnáld belőle. A gyümölcs ebben a receptben nem csak ízesítőként funkcionál, a friss, citromos íz legalább annyira dominál a krémben, mint maga a túró, tökéletes párost alkotnak együtt. Mivel a citrom héjára is szükség lesz, mindenképpen biogyümölccsel dolgozz.
Aki szereti a mazsolát, bátran tehet belőle a krémbe, de más aszalt gyümölccsel is isteni lesz.
Citromos-túrós sütemény
Hozzávalók 15 szelethez
- 400 gramm élesztős leveles tészta
- 2 kisebb darab biocitrom
- 500 gramm túró (krémesebb)
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál cukor (tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A leveles tésztát tekerjük ki/nyújtsuk ki, ha egy lapban van, vágjuk félbe, két darab 20x25 centis téglalapra van szükségünk.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit/sütőtálat, majd az egyik lapot fektessük bele.
A túrót, a citromok levét és héját és a cukrot robotgép segítségével keverjük krémesre.
A krémet kanalazzuk a tepsibe fektetett tésztára, kenjük el rajta egyenletesen. A tetejét fedjük le a másik tésztalappal.
A vajat olvasszuk meg, kenjük le vele a tészta tetejét, majd szórjuk meg egyenletesen 1-2 evőkanál cukorral.
Toljuk a sütőbe, majd 25-30 percig süssük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors