
Mennyei, citromos-túrós krémmel töltött sütemény: leveles tészta az alapja

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Zöldségekkel töltött, omlós csirkemell: így nem szárad ki a hús

Pihe-puha bögrés kakaós süti: igazi filléres finomság

A legfinomabb gyros nyomában: a körút street foodjait csekkoltuk

Gluténmentes fokhagymás gofri: szendvicsalapnak is tökéletes

Fantasztikus savanyú káposztás csirkemell: a sütőben érnek össze az ízek
Ha több időd van, linzertésztával is készítheted, de ha gyorsan szeretnél valami finomat sütni, leveles tésztával is tökéletes lesz.
Nagyon citromos, tele van túróval és isteni finom ez a nagyon egyszerű sütemény, amit kezdők is könnyedén összedobhatnak. Az alapja leveles tészta - érdemes élesztőset beszerezni belőle, de simával is működni fog -, amelyre selymes túrókrém kerül.
A túrót cukorral és citrommal kell kikeverni, semmi egyéb nem kell bele, utóbbit viszont ne sajnáld belőle. A gyümölcs ebben a receptben nem csak ízesítőként funkcionál, a friss, citromos íz legalább annyira dominál a krémben, mint maga a túró, tökéletes párost alkotnak együtt. Mivel a citrom héjára is szükség lesz, mindenképpen biogyümölccsel dolgozz.
Aki szereti a mazsolát, bátran tehet belőle a krémbe, de más aszalt gyümölccsel is isteni lesz.
Citromos-túrós sütemény

Hozzávalók 15 szelethez
- 400 gramm élesztős leveles tészta
- 2 kisebb darab biocitrom
- 500 gramm túró (krémesebb)
- 100 gramm cukor
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál cukor (tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A leveles tésztát tekerjük ki/nyújtsuk ki, ha egy lapban van, vágjuk félbe, két darab 20x25 centis téglalapra van szükségünk.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x25 centis tepsit/sütőtálat, majd az egyik lapot fektessük bele.
A túrót, a citromok levét és héját és a cukrot robotgép segítségével keverjük krémesre.
A krémet kanalazzuk a tepsibe fektetett tésztára, kenjük el rajta egyenletesen. A tetejét fedjük le a másik tésztalappal.
A vajat olvasszuk meg, kenjük le vele a tészta tetejét, majd szórjuk meg egyenletesen 1-2 evőkanál cukorral.
Toljuk a sütőbe, majd 25-30 percig süssük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors