Isteni narancsos palacsinta a franciáktól: a Crepe Suzette a likőrtől még finomabb

3
Nyomtatás
cspcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A franciák csodálatos narancsos palacsintája, amit likőrrel teszünk különlegessé.

A hajtogatott palacsinta - a fennmaradt történet szerint - konyhai baleset során született. A monda szerint VII. Edward király Monte Carlóban vacsorázott egy feltűnően csinos nő, Suzette társaságában. A körülöttük szorgoskodó pincér nagy izgalmában felborította a narancslikőrös üveget, melynek tartalma a serpenyőben landolt és lángra lobbant. A pincér ijedtségében, hogy eloltsa a tüzet, cukrot szórt rá, majd megkóstolta a végeredményt, ami annyira ízlett neki, hogy felszolgálta a királynak és kísérőjének.

A különleges desszert a királynak is ízlett, meg is kérdezte a pincért, mi a neve a finomságnak, aki elmondta, ez egy új recept és még nincs neve, így hát a király megkérte, nevezze el a kísérőjéről, Suzette-ről. Egy másik mese is terjed a palacsintáról, miszerint egy színésznőről nevezték el 1897-ben.

A mutatós palacsinta nagyon finom, az elkészítése sem olyan nehéz - éttermekben rummal vagy narancslikőrrel szokták meglocsolni, amit a pincér lángba borítva szervíroz. Én ezt nem mertem még megpróbálni, ezért a likőrt a mártáshoz szoktam keverni. Ha szeretnénk, vaníliafagyit is kínálhatunk mellé.

Crepe Suzette palacsinta

cpct

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 10 dekagramm rétesliszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 1.7 deciliter tej
  • 0.6 deciliter víz
  • vaj vagy olaj a sütéshez

Mártás:

  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dekagramm olvasztott vaj
  • 3 deciliter narancslé
  • 2 evőkanál narancslikőr
  • 1 darab narancs héja
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük. A közepébe mélyedést ásunk, majd a 2 darab egész tojást és az 1 darab sárgáját beleütjük.

A vizet és a tejet egybeöntjük.

A felvizezett tejet apránként a lisztes keverékhez öntjük, miközben simára keverjük, majd letakarva 30 percet pihentetjük.

A palacsintasütőt kevés olajjal vagy vajjal kikenjük és felforrósítjuk, majd merőkanálnyi tésztát öntünk bele, körbemozgatjuk, hogy meglegyen a tészta klasszikus formája. A tésztát mindkét oldalán világosbarnára sütjük, minden sütésnél olajjal vagy vajjal kikenjük a serpenyőt.

Mártás:

A megmosott narancs héját lereszeljük.

Egy serpenyőben a vajat a cukorral összemelegítjük, majd a narancs héját is hozzákeverjük, körülbelül 2 percig hagyjuk a tűzhelyen. Utána a narancslevet apránként adagolva hozzákeverjük, majd kis lángra tesszük és egybeforraljuk, utána a likőrt is hozzákeverjük.

A palacsintákat kétszer félbehajtjuk, egy tűzálló tálon félig egymásra fektetjük, majd meglocsoljuk a narancsos mártással. Tálalás előtt sütőben 1-2 perc alatt átmelegítjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon