Isteni narancsos palacsinta a franciáktól: a Crepe Suzette a likőrtől még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A franciák csodálatos narancsos palacsintája, amit likőrrel teszünk különlegessé.
A hajtogatott palacsinta - a fennmaradt történet szerint - konyhai baleset során született. A monda szerint VII. Edward király Monte Carlóban vacsorázott egy feltűnően csinos nő, Suzette társaságában. A körülöttük szorgoskodó pincér nagy izgalmában felborította a narancslikőrös üveget, melynek tartalma a serpenyőben landolt és lángra lobbant. A pincér ijedtségében, hogy eloltsa a tüzet, cukrot szórt rá, majd megkóstolta a végeredményt, ami annyira ízlett neki, hogy felszolgálta a királynak és kísérőjének.
A különleges desszert a királynak is ízlett, meg is kérdezte a pincért, mi a neve a finomságnak, aki elmondta, ez egy új recept és még nincs neve, így hát a király megkérte, nevezze el a kísérőjéről, Suzette-ről. Egy másik mese is terjed a palacsintáról, miszerint egy színésznőről nevezték el 1897-ben.
A mutatós palacsinta nagyon finom, az elkészítése sem olyan nehéz - éttermekben rummal vagy narancslikőrrel szokták meglocsolni, amit a pincér lángba borítva szervíroz. Én ezt nem mertem még megpróbálni, ezért a likőrt a mártáshoz szoktam keverni. Ha szeretnénk, vaníliafagyit is kínálhatunk mellé.
Crepe Suzette palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 10 dekagramm rétesliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1.7 deciliter tej
- 0.6 deciliter víz
- vaj vagy olaj a sütéshez
Mártás:
- 4 evőkanál cukor
- 4 dekagramm olvasztott vaj
- 3 deciliter narancslé
- 2 evőkanál narancslikőr
- 1 darab narancs héja
Elkészítés:
A lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük. A közepébe mélyedést ásunk, majd a 2 darab egész tojást és az 1 darab sárgáját beleütjük.
A vizet és a tejet egybeöntjük.
A felvizezett tejet apránként a lisztes keverékhez öntjük, miközben simára keverjük, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
A palacsintasütőt kevés olajjal vagy vajjal kikenjük és felforrósítjuk, majd merőkanálnyi tésztát öntünk bele, körbemozgatjuk, hogy meglegyen a tészta klasszikus formája. A tésztát mindkét oldalán világosbarnára sütjük, minden sütésnél olajjal vagy vajjal kikenjük a serpenyőt.
Mártás:
A megmosott narancs héját lereszeljük.
Egy serpenyőben a vajat a cukorral összemelegítjük, majd a narancs héját is hozzákeverjük, körülbelül 2 percig hagyjuk a tűzhelyen. Utána a narancslevet apránként adagolva hozzákeverjük, majd kis lángra tesszük és egybeforraljuk, utána a likőrt is hozzákeverjük.
A palacsintákat kétszer félbehajtjuk, egy tűzálló tálon félig egymásra fektetjük, majd meglocsoljuk a narancsos mártással. Tálalás előtt sütőben 1-2 perc alatt átmelegítjük.
Fotó: Getty Images